Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Economist’ten Kılıçdaroğlu analizi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtemel rakibiyle tanışın“

Türkiye’de muhalefetin en büyük gündem maddelerinden biri, bir sonraki genel seçimde kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı. The Economist dergisi, 28 Şubat’ta açıklanan güçlendirilmiş parlamenter sistem metnine dikkat çekti ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu manşetine taşıdı. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtemel rakibiyle tanışın” başlıklı haberi Medyascope sizin için çevirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olacağı sıkça dile getirilirken Kılıçdaroğlu’nun geçen haftaki Diyarbakır ziyaretinin ardından bu ihtimalin arttığı konuşuluyor. Ülke içinde sıkça tartışılan bu konuyu, The Economist dergisi de “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtemel rakibiyle tanışın“ başlığıyla ele aldı.

“Kariyerinin en büyük meydan okumalarından biri”

“Türkiye’nin ana muhalefet partisi, sosyal demokrat Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kariyerinin en büyük meydan okumalarından birine hazırlanıyor. Partisinin genel merkezinde ülkenin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve gelecek yılki seçimlerin görünümüne atıfta bulunarak ‘Erdoğan koltuğunu korumak için her şeyi yapacak’ diyen Kılıçdaroğlu, ‘Erdoğan yargı üzerindeki baskıyı artıracak, özgür medyayı susturmaya ve seçim kurulunu manipüle etmeye çalışacak ama sandıkta ona bir ders vereceğiz’ dedi.

“Tüm açıklamalar Kılıçdaroğlu’nun adaylığını işaret ediyor”

Erdoğan’ın muhalifleri safları sıkılaştırırken 28 Şubat’ta CHP’nin de aralarında bulunduğu altı muhalefet partisi, Erdoğan’a kontrolsüz yetkiler veren başkanlık sistemini elden geçirme amacı güden, Meclis’e daha fazla yetki veren, mahkemeler ve Merkez Bankası başta olmak üzere devlet kurumlarını yeniden inşa etme amacını ortaya koyan planlarını ana hatlarıyla belirten bir bildiri imzaladı. İttifak henüz başkan adayını resmî olarak açıklamadı ancak tüm açıklamalar Kılıçdaroğlu’nun adaylığını işaret ediyor.

Erdoğan ve partisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) nadiren içinde bulunduğu savunmasız bir halde. Enflasyon, Erdoğan’ın düşük faiz oranlarındaki yanlış ısrarının sonucu olarak yüzde 54’ün üzerine çıktı. Yılın başından beri Kur Garantili Mevduat programı ve maliyetli Merkez Bankası müdahaleleriyle desteklenmeye çalışılan para birimi Türk Lirası (TL), bu kez Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak yeniden düşüşe geçti. Erdoğan’ın sakin bir yaza ve milyarlarca dolarlık turizm gelirine bağladığı ekonomik toparlanma umutları, Ukrayna’daki Rus füzeleri tarafından paramparça ediliyor.

“Kılıçdaroğlu, 2019 başarısının büyük bir parçasıydı”

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığına gitmeyi umduğu dalga, CHP ve ana ortağı İYİ Parti’nin yerel seçimlerde İstanbul dahil Türkiye’nin altı büyük ilinden beşinde AKP’yi geride bıraktığı 2019’da hızlandı. Muhalefet ittifakını bir araya getiren Kılıçdaroğlu, başarının büyük bir parçasıydı.

Kılıçdaroğlu yanlış aday mı?

Ancak birçok muhalefet seçmeni, Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin nüfuzlu liderini yenmek için yanlış aday olduğundan endişeleniyor. Cumhurbaşkanlığı için en makul üç muhalefet adayı arasında, Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı en kötü anket sonuçlarına sahip ancak yine de ufak bir farkla önde görünüyor. Tüm siyasî kültürün yeniden inşa edilmesi gereken bir ülkede, 73 yaşındaki gözlüklü bir eski bürokrat, cana yakın ve neşeli olmasına rağmen gençleşmenin bir simgesi olarak görünmüyor.

Yine de Kılıçdaroğlu’nun birtakım kurtarıcı nitelikleri var. Biri, son on yılda partisini laiklik saplantısından uzaklaştırıp daha ılımlı, kapsayıcı bir siyasete doğru götürmesi. Bunun dikkate değer istisnası, Kılıçdaroğlu’nun defalarca eve göndermeye söz verdiği Türkiye’de yaşayan yaklaşık dört milyon Suriyeli mülteciye karşı tutumudur. Onları gitmeye zorlamayacağını ancak Suriye’yi yeniden inşa ederek geri dönmelerini kolaylaştıracağını söylüyor.

Kılıçdaroğlu’nun en büyük gücü

Kılıçdaroğlu’nun en büyük gücü, muhalefetin geri kalanı arasında sahip olduğu güven olabilir. Erdoğan’ın Türkiye’ye dayattığı sistem cumhurbaşkanına o kadar geniş yetkiler veriyor ki yeni gelecek liderin bunları kötüye kullanma riski kayda değer bir endişe kaynağı. İstanbul’daki düşünce kuruluşlarından IstanPol Enstitüsü Başkanı Seren Selvin Korkmaz, diğer muhalefet liderlerinin gözünde (muhtemelen kendileri hariç) Kılıçdaroğlu’nun –gücü kötüye kullanmama açısından- en güven verici lider olduğunu söylüyor. CHP lideri gerçekten de iyi bir devlet başkanının özelliklerine sahip olabilir. Ancak yine de iyi bir aday olduğunu kanıtlaması gerekiyor.”

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Kaynak: The Economist

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.