Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tıp Bayramı’nda bir araya gelen hekimler, “Gidiyorlarsa gitsinler” diyen Erdoğan’a cevap verdi, çalışma koşullarına dikkat çekti

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle hekimler, ülkenin dört bir yanında bir araya geldi. Medyascope, İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplanan hekimlerin açıklamalarını takip etti. Daha iyi çalışma koşulları talep eden hekimler, yurtdışına göç eden doktorlara “Giderlerse gitsinler” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da cevap verdi.

Haber: Dilek Şen, İbrahim Yayan, Aytuğ Özçolak, Özgecan Özgenç

İstanbul’da hekimler, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir araya geldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık-İş üyelerinin ve çok sayıda hekimin katıldığı eylemde, “Söz bizim, emek bizim, bu memleket bizim”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Asistan hekimler köle değildir” sloganları atıldı. Eyleme kendileri de hekim olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da destek verdi. 

“Biz gitmiyoruz, siz gidiyorsunuz”

Eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Öztürk, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışına göç eden hekimlere yönelik “Giderlerse gitsinler” sözlerine şöyle yanıt verdi: “Onlar bize ‘Varsın gitsinler’ diyor. Hiçbirinden korkmuyoruz, hiçbir tehdit karşısında susmuyoruz. Onlara kötü haberi veriyoruz: Biz gitmiyoruz, siz gidiyorsunuz.”

ATO Başkanı Ali Karakoç: “Bir yere gitmiyoruz; buradaydık, buradayız ve burada kalacağız”

Ankara’da da sağlık emekçileri, “Emeğimiz, Haklarımız, Sağlığımız ve Geleceğimiz İçin G(ö)REV’deyiz” diyerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde toplandı. 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakan sağlık emek meslek örgütleri adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakoç, “Bugünü bayram tadında geçirmemiz gerekirken, yine haklarımız için mücadele ediyoruz ve ne yazık ki yine g(ö)revdeyiz” dedi.

Ankara’daki açıklamaya Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Birlik ve Dayanışma Sendikası, Ankara Aile Hekimliği Derneği (ANKAHED) katılırken, siyasi parti il temsilcileri ile CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal ve CHP Parti Meclisi üyesi Aylin Yaman da destek verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine de tepki gösteren ATO Başkanı Ali Karakoç şunları söyledi: 

Bizleri değersizleştiren, ötekileştiren ve emeğimizi görmezden gelenlere şöyle haykırdık: Sağlıklı bir gelecek ellerimizde, yüzyıllardır bu topraklarda sağlık hizmeti sunuyoruz. Demokratik bir ülke, sağlıklı bir toplum, emeğimizin hakkı ve geleceğimiz için mücadele ediyoruz; bir yere gitmiyoruz; buradaydık, buradayız ve burada kalacağız.

Toplum sağlığının ve kendi emeklerinin umursanmadığına dikkat çeken Karakoç, koronavirüs salgınında bilimin gereklerinin yerine getirilmediğini ve salgının değil, algının yönetildiğini söyledi. Karakoç, “Bizleri mutsuz, hastaları mağdur eden; sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethanelere dönüştüren ve özel sağlık kuruluşlarında sağlık emekçilerini güvencesiz ve uzun çalışma koşullarına mahkûm eden sağlık politikaları iflas etmiştir” diye konuştu.

Asistan hekimler adına açıklama

Eyleme yoğun katılım gösteren asistan hekimler adına açıklama yapan Volkan Tümer,  “Salgın döneminin ilk döneminde her gün alkışlanırken, bugün geldiğimiz noktada ülkenin dışına doğru kapının gösterildiği meslek grubu olmamız bizleri karamsarlığa sürüklemekte ve büyük bir inançla insan sağlığı için yaptığımız çalışmalara gölge düşürmektedir” dedi. Emeklerinin karşılığını alamamalarına ve mobbinge, şiddete maruz kalmalarına tepki gösteren Tümer, şöyle devam etti: “Geçen yıl 36 saati bulan nöbetler, insanlık dışı çalışma şartlarından dolayı kaybettiğimiz Rümeysa Berin Şen arkadaşımızı ya da şiddete uğradığı ve sonra aradığı desteği bulamadığı için istifa eden Ertan İskender arkadaşımızı hangimiz unuttuk?” 

İzmir’de ise İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Gaziemir Devlet Hastanesi gibi birçok hastanede sabah mesai saatinden itibaren hastane bahçelerinde toplanarak iş bırakan hekimler, 12.30’da Yeşilyurt’taki Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir araya geldi. “Sermayeye değil sağlığa bütçe”, “Gitmiyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz”, “Sağlıkta şiddet istemiyoruz” sloganları atılan eyleme Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, Emek Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları da katıldı.

“Bunca emek ve fedakârlığımıza rağmen bizlere ‘gidiyorlarsa gitsinler’ demişlerdir”

Eylemde İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, hekimlerin beklentilerini şöyle dile getirdi: “Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak bugünü bayram tadında geçirmemiz gerekirken, ne yazık ki yine grevdeyiz ve yine haklarımız için mücadele ediyoruz. Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya gelince ise hiçbir sınır tanımamaktadır. Salgın döneminde dahi bu anlayıştan vazgeçmemişlerdir. Yüz binlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken onlar sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş; bunca emek ve fedakârlığımıza rağmen bir de bizlere ‘gidiyorlarsa gitsinler’ demişlerdir.

“Geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz”

Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize rağmen biz tüm fedakârlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız. ‘Beyaz yürüyüş’, ‘Beyaz forum’ ve ‘Beyaz nöbetler’ ile acil taleplerimizin karşılanmasını, sesimize kulak verilmesini defalarca istedik. Bilmenizi isteriz ki siz emeğimizi, bizleri görmezden gelmeye devam edildikçe; bizler de tüm haklılığımızla sizin karşınızda durmaya, emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. 15 Aralık’ta ve 8 Şubat’taki ‘Beyaz grevler’ ile de aile sağlığı merkezlerinden, üniversite hastanelerine Türkiye’nin dört bir yanında tüm sağlık kuruluşlarında emeğimize sahip çıkacağımızı gösterdik.”

“Oyalama istemiyoruz”

Çamlı, hekimlerin taleplerini ise şöyle sıraladı: “Oyalama istemiyoruz, Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.

Siyasetçilerin paylaşımları

14 Mart Tıp Bayramı’na ilişkin bazı siyasetçiler de mesaj yayımladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Twitter hesabındaki paylaşımında, “Canımızı emanet ettiğimiz sağlık emekçileri, sizler bizim baş tacımızsınız. Sabredin, çok az kaldı; sandıkta saraydaki zatı göndereceğiz! Çalışma koşullarınızın düzeleceği ve emeğinizin karşılığını aldığınız bir sağlık sistemini birlikte kuracağız. 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun!” dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, il ve ilçe teşkilatlarının hastaneler, aile sağlık merkezleri, özel klinikler, tabip odaları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarına giderek hekimlere ve sağlık emekçilerine moral ziyaretinde bulunduklarını açıkladı. DEVA Partisi Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada “Hekimleri mesleklerinden, memleketlerinden soğutan koşulları ortadan kaldıracağız. Sağlık meslek mensuplarının maaşlarını ve özlük haklarını iş-yaşam kalitesini artıracak şekilde iyileştirilerek, tükenmişliğin ve beyin göçünün önüne geçeceğiz. Sağlıkta şiddetin önüne geçmek için tüm toplumun dahil olduğu toplumsal bir mücadele başlatacağız” denildi.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak da “Düne kadar, balkonlardan alkışlanan, ‘Hakları ödenmez’ dedikleri doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın hakları, saray hükümeti tarafından ödenmedi” dedi. Sağlık çalışanlarının maaş ve çalışma şartlarıyla ilgili iyileştirmeleri içeren bir düzenlemenin iktidar tarafından engellendiğini söyleyen Öztrak, “Hükümetten, görevinin idrakindeki bir yönetimden beklenen ülkemizin ihtiyaç duyduğu tecrübeli doktorlara, sağlık çalışanlarına, bu ülkede insanca yaşayacakları ve çalışacakları, imkân ve hakları sağlamasıdır. Hekimler, elde kalmayınca yalvar yakar ithal ettiğiniz ayçiçek yağı değildir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.