Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversiteden üniformaya: Savaşa hazırlanan gençlerin hikâyesi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürüyor. Ukrayna’da aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu birçok kişi, gönüllü olarak cepheye katıldı. BBC’den Jeremy Bowen, Kiev’de Ukrayna için gönüllü savaşan genç askerleri yazdı. Bowen’in izlenimlerini Medyascope sizin için çevirdi.

Birçoğu henüz çok gençti ve hâlâ okuyordu. Bana üç günlük askeri eğitim aldıktan sonra, savaşta ön cepheye gittiklerini söylediler.

19 yaşındaki biyoloji bölümü öğrencisi Maksim Lutsik bir haftalık eğitimden sonra askerlikten çekinmediğini söyledi. İzciler arasında geçirdiği beş yıl boyunca yalnızca cephe gerisi becerilerini geliştirmekle kalmadı, ayrıca temel silah eğitimi de aldı. Ukrayna, Moskova destekli ayrılıkçılarla savaşa girdiğinde, Lutsik henüz 10 yaşındaydı.

Yeni askerler artık yapılan şakaya çok sesli gülen veya biraz kabadayılık yapan genç delikanlı olmadıklarına karar vermişti. Bazılarında, sanki kaykay yapmaya gelmişler gibi dizlerinde küçük dizlikler vardı. Birkaçında uyku tulumu veya yoga matı vardı. Onlar, eğitim üssüne götürecek otobüsü beklerken sanki festivale gidecek gibi gözüküyorlardı ancak hepsine birer kalaşnikof saldırı tüfeği verilmişti. Ellerindeki kalaşnikof, bu görüntüyü tamamen bozuyordu.

Ben, Maksim, arkadaşı Dimitro ve diğer gönüllülerle irtibattayım. Bu hafta sonu onları şehrin doğu ucundaki görev yerlerinde görmeye gittim. Gönüllülerin kum torbaları ve çelik tank tuzaklarıyla gerçek bir engele dönüştürmeye çalıştığı kontrol noktasında sert bir rüzgar esti. O günkü çalışmaları, temel eğitimlerinin en iyisiydi.

“Önceden olduğundan daha özgüvenli ve rahat hissediyorum”

Maksim’in arkadaşı Dimitro bana silahın nasıl kullanıldığını ve Ruslar’la savaştayken en kritik noktaların neler olduğunu öğrendiğini söyledi. 

Maksim ise daha ciddi ve daha az rahat bir öğrenci gibi duruyordu:

“Önceden olduğundan daha özgüvenli ve rahat hissediyorum çünkü yakın dövüş sanatlarını, savaş taktiklerini ve acil yardımın nasıl yapılacağını öğrendik.”

Şaka yaparcasına, Ukrayna bayrağının Kremlin’de dalgalandığını görmek istediğini söyledi.

Maksim’e ve Dimitro’ya ailelerinin neler düşündüğünü sordum. Maksim, annesinin ona bir sığınakta kalmasını ve yemek pişirmeye gönüllü olmasını söylediğini anlatarak şaka yaptı. Ailesini endişelendirmemek için konuşlandırılmasının ayrıntılarını ailesine söylememişti.

Dimitro’nun ailesi ise yaptıklarından haberdar. Dimitro, önce molotofkokteyli yapmak için gönüllü olmuş, birkaç gün sonra da babasına bölgesel savunma kuvvetlerine katılacağını söylemiş. Babası ise Dimitro’ya, “Kahraman olmaya çalışma” demiş.

“Ölmek bizim için bir seçenek değil

Dimitro’ya korkup korkmadığını sordum:

“Çok korkmuyorum ama korkmak insanın doğasında var. Konu kendi ülkemiz bile olsa hiçbirimiz ölmeyi istemeyiz. Kısacası, ölmek bizim için bir seçenek değil.”

Dimitro ve Maksim kendi aralarında gelecek için planlarından bahsediyorlardı. Arkadaşlarıyla eğlenmek, okullarını bitirmek, kariyerlerine odaklanmak ve en son da aile kurmak bunlardan sadece bazılarıydı.

Yabancı gazetecilerin birkaç kilometre uzaklıktaki Rus askerlerine ulaşmaları mümkün değil. Rus askerlerinin çoğunun ise kendileri için ne planlandığından habersiz olduğuna inanılıyor. Birçok Rus askerinin de Dimitro ve Maksim gibi gelecek hayalleri olduğundan şüphem yok. Tek fark, savaşmak için daha az motivasyon olabilir ancak tarafların düzgün bir biçimde bize bildirme şansı olmadığı için kesin olarak söylemek zor.

Maksim, Dimitro ve savaşmaya şimdiden hazır gönüllülerin dışında da Kiev halkı; askerler, üniformalılar ve üniformasız siviller, o kaçınılmaz günü bekliyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.