Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Mart 2022): Rus oligark Abramovich İstanbul’da

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı ve bulutlu, sıcaklık 6 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 4, İzmir parçalı bulutlu 13, Antalya güneşli 14, Diyarbakır karla karışık yağmurlu 8 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kabine toplanıyor. Ukrayna’da yaşanan gelişmeler toplantının öncelikli gündemi olacak. Türkiye’nin diplomasi atağı ile birlikte yürüttüğü yoğun temaslar değerlendirilecek. Ekonomik gelişmeler de kabine toplantısında ele alınacak. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının ilk kez bir araya geldiği Antalya Diplomasi Forumu’nun yansımaları ele alınacak. Erdoğan ve bakanların mevkidaşları ile yürüttüğü yoğun diplomatik temaslar görüşülecek. Ukrayna’daki Türk vatandaşlarının tahliyesine yönelik devam eden çalışmalar da toplantıda görüşülecek başlıklar arasında olacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) grup toplantıları yapılacak. 

Cumhur İttifakı’nın ortakları AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve seçim yasalarında değişiklik öngören 15 maddelik yasa teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifte yüzde 10’luk ülke geneli seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi öngörülürken, seçim sürecinde cumhurbaşkanının devlet imkânlarını kullanarak seçim propagandası yapmasının önü açıldı. Öngörülen değişiklikle, yasa metnindeki “başbakan” ibaresi, uygulamada başbakanlık makamı olmadığı için çıkarılıyor. Yasadaki bakanlar ve milletvekillerine ilişkin yasaklar korunurken, cumhurbaşkanının propaganda sürecinde nasıl davranacağına ya da yasak kapsamında olup olmadığına ilişkin bir düzenleme getirilmiyor.

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’nın, “suç delillerini gizleyip yok ettiği” iddiasıyla tutuksuz yargılanırken itiraz üzerine tutuklanan kardeşi Mertcan Avcı, avukatının itirazı üzerine tahliye edildi.  

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 82 kuruş, euro kuru ise 16 lira 29 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 88 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 924 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 102,64 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı konut satış istatistiklerini, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’ni ve ücretli çalışanlara ilişkin ocak ayı verilerini açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, şubat ayı bütçe gerçekleşmelerini duyuracak.

Dünya gündemine bakalım.

Bugün Rusya-Ukrayna savaşının 20. günü.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarında patlama sesleri duyuluyor. Kiev’de başkentte bulunan gazeteciler yine büyük patlamalar duyduklarını bildiriyor. Odessa ve Uman’da ise sirenler çalıyor.

Üst düzey bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) savunma yetkilisi, hafta sonu boyunca çok az ilerleme kaydettikten sonra neredeyse tüm Rus askeri saldırılarının duraksadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin bugün de devam edeceğini bildirdi. 

Yetkililer, yaklaşık 160 araçlık bir tahliye konvoyunun Mariupol’u terk etmeyi başardığını söylüyorlar.

Fox News muhabiri John Roberts, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarında yaralandı. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’ya 40 milyon dolar daha insani yardım yapılacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ayrı ayrı telefonda görüştü. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Çavuşoğlu, Kuleba ve Lavrov ile Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldı.

Reuters’ın haberine göre Rus Ulusal Muhafız Komutanı Viktor Zolotov, “Evet, her şeyin istediğimiz kadar hızlı gitmediğini söylemek istiyorum” dedi.

BBC’nin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı uçak kiralama şirketlerine ait jetlerin bu şirketlere geri dönmesini zorlaştıran yeni bir yasa tasarısı çıkardı.

Yahudi asıllı Rus iş insanı Roman Abramovich dün saat 18.30 sularında özel jetiyle İstanbul’a geldi. Abramovich’in 65 milyon dolar değerindeki özel jeti LX-RAY, dün 16:15 sularında Tel Aviv’den kalktı ve yaklaşık iki saat sonra İstanbul Havalimanı’na indi. Abramovich’in dünyaca ünlü lüks yatı Solaris ise 19 Mart’ta İstanbul’da olacak. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Batılı birçok ülke, Rus işadamlarına karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Chelsea kulübünün sahibi Roman Abramovich’e İngiltere hükümeti seyahat ve uçuş yasağı getirdi. Yaptırımlardan kurtulmak için sahibi olduğu Chelsea kulübünü satmaya karar veren Abramovich’in bu satış işlemi de İngiltere hükümeti tarafından askıya alındı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Scholz, açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Scholz ile siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel ilişkileri ele aldıklarını belirterek, “Şu anda sadece bölgesel değil, dünya gündemini teşkil eden, işgal eden Rusya-Ukrayna konusunda ağırlıklı olarak değerlendirme fırsatını bulduk” dedi. Almanya Başbakanı Scholz, Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’da önceliklerinin ateşkes ve siviller için güvenli koridorlar açmak olduğunu söyledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Süper Lig’in 29. haftasında oynanan dev derbide kazanan Galatasaray oldu. Galatasaray, sahasında konuk ettiği Beşiktaş’ı Kerem Aktürkoğlu’nun attığı goller ile 2-1 mağlup etti. Kerem’in her iki golünde de asisti, Mısırlı santrfor Mostafa Mohamed yaptı. Günün diğer maçlarında Medipol Başakşehir, Fraport-TAV Antalyaspor’a 1-0 mağlup olurken, GZT Giresunspor ise Gaziantep FK’yı 2-1 ile geçti.

Teniste, bu sezon Davis Kupası ile Billie Jean King Kupası’nda Rusya ve Belarus milli takımlarının yerine turnuvalara dahil edilecek ülkeler belli oldu. Buna göre, 2022 Billie Jean King Kupası’na Rusya’nın yerine Avustralya, Belarus’un yerine Belçika katılacak. Avustralya’nın elemelerde karşılaşması gereken Slovakya da rakibinin üst tur vizesi alması dolayısıyla finallerde yer alacak. Belarus’un kota alamadığı 2022 Davis Kupası’nda Rusya’nın yerini ise Sırbistan alacak.

Altı hafta önce emeklilik kararı alan NFL efsanesi Tom Brady, 23. sezonunda Tampa Bay Buccaneers formasıyla kaldığı yerden devam edeceğini açıkladı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 24 bin 404 yeni vaka tespit edildi, 133 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 273 bin 906’yı geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.