Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Size yalan söylüyorlar”: Rus devlet televizyonu çalışanı canlı yayını “savaşa hayır” pankartıyla bastı

Rus gazeteci Marina Ovsyannikova, Rus devlet televizyonu Kanal 1’de inanılması güç bir protesto gerçekleştirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına “savaş” demenin yasaklandığı, diyenlerin en az 15 yıl hapisle cezalandırılabildiği ülkenin devlet televizyonundaki protesto, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Ovsyannikova hemen gözaltına alındı.

Protesto, spiker canlı yayında haber sunarken gerçekleştirildi. Marina Ovsyannikova, “Savaşı durdurun, savaşa hayır” diye bağırarak stüdyoya girdi. Elindeki pankartı kameraya tuttu. Pankartta İngilizce “Savaşa hayır” yazarken, hemen altında Rusça “Propagandaya inanmayın, size yalan söylüyorlar” cümlesi yer alıyordu.

Rus gazeteci birkaç saniye ekranda kaldı, ardından görüntü değişti. Spiker bu esnada sesini yükselterek, Ovsyannikova’nın sesini bastırmaya çalıştı.

Marina Ovsyannikova, eylemden önce bir video da çekti. Rus gazeteci bu videoda, ses getiren protestosunun amacını şöyle anlatıyor:

“Ne yazık ki uzun yıllardır Kanal 1’de Kremlin’in propagandasına alet oluyorum. Çok utanıyorum. Ekranlardan yalan söylenmesine izin verdiğim için utanıyorum. Rus halkının zombileştirilmesine kayıtsız kaldığım için utanıyorum.”

Videoda, Marina Ovsyannikova’nın mavi ve sarı renklerinde bir kolye taktığı görülüyor. Bu renkler Ukrayna bayrağına ait. Rus gazeteci babasının Ukraynalı, annesinin ise Rus oluğunu söylüyor:

“Bu insanlık düşmanı rejimi sessizce izliyoruz. Şimdi bütün dünya bize sırtını döndü. Sonraki on nesil bu utançtan kurtulamayacak.

Marina Ovsyannikova, Rus halkına seslenerek “delilik” olarak nitelendirdiği savaşın durdurulması için sokağa çıkılmasını istedi, “Hepimizi tutuklayamazlar” dedi.

Ovsyannikova, 15 yıl hapis istemiyle yargılanabilir. Bu ayın başında kabul edilen yeni bir yasayla Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına “savaş” denilmesi yasaklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.