Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Canlı yayında açtığı “savaşa hayır” pankartıyla dünyanın gündemine oturan Rus gazeteci: “Sorgum 14 saatten uzun sürdü”

Rus gazeteci Marina Ovsyannikova, pazartesi akşamı (14 Mart) savaş karşıtı bir pankart ile Rus devlet televizyonu Kanal 1’in ana haber yayınını bölmüş ve bu protesto dünyanın gündemine oturmuştu. Protestonun hemen ardından gözaltına alınan Ovsyannikova, dün akşam serbest bırakıldı. Ovsyannikova, 14 saatten uzun süren sorgusunda ailesi ile görüşmesine izin verilmediğini ve avukat talebinin reddedildiğini anlattı.

Marina Ovsyannikova Rusya’nın en çok izlenen haber programlarından biri devam ederken stüdyoya atladığında elindeki pankartta şunlar yazıyordu: 

“SAVAŞI DURDURUN  

BU PROPAGANDAYA İNANMAYIN 

SİZE BURADA YALAN SÖYLÜYORLAR”  

Bu ifadelere ek olarak pankartın en başında İngilizce “Savaşa hayır” ve en sonunda yine İngilizce “Savaşa karşı Ruslar” sözleri de yer alıyordu. Ovsyannikova ekranda birkaç saniye gözükebilse de dünya gündemine damgasını vurdu.  

Daha sonra, Ovsyannikova’nın eylemi gerçekleştirmeden önce kaydettiği bir video da ortaya çıktı. Videoda şu ifadeler yer aldı:  

“Maalesef yıllarca Kanal 1’de çalıştım, Kremlin propagandasında çalıştım. Bundan çok utanıyorum. Kendime televizyon ekranlarından yalan söyleme iznini verdiğim için çok utanıyorum. Rus halkının zombiye dönüşmesine izin verdiğim için utanıyorum. 2014’te tüm bunların başlangıcında sustuk, Kremlin Navalni’yi zehirlediğinde sokağa çıkmadık. Bu insanlık dışı rejimi sadece sessizce izliyoruz. Şimdi bütün dünya bize sırtını çevirdi ve kardeşi kardeşe kırdıran bu savaş yüzünden önümüzdeki on nesil utançtan arınamayacak.”  

Ovsyannikova, Ukrayna bayrağın renklerinde bir kolye taktığı videoda, babasının Ukraynalı, annesinin Rus olduğunu söyledi ve tüm Ruslar’ı, savaşı protesto etmeye çağırdı:  

“Sadece bizim bu deliliği durdurma gücümüz var. Eylemlere katılın. Hiçbir şeyden korkmayın. Hepimizi hapse atamazlar.”  

Marina Ovsyannikova’nın videoda taktığı kolye (Fotoğraf: Facebook)

“14 saat sorgulandım”  

Eylemin ardından hemen gözaltına alınan Ovsyannikova’ya avukatları saatlerce ulaşamadı. Kendisinin nerede bulunduğu, salı günü (15 Mart) avukat Anton Gaşinski’nin mahkemeden paylaştığı bir fotoğrafla öğrenildi. 

Marina Ovsyannikova ve avukat Anton Gaşinski

Mahkemeden çıkan Ovsyannikova, gazetecilere, sorgunun 14 saatten fazla sürdüğünü, ailesi veya arkadaşları ile görüşmesine izin verilmediğini ve avukat talebinin reddedildiğini anlattı. Protesto kararını tek başına aldığını belirten Ovsyannikova, “Bu benim savaş karşıtı kararımdı. Bu kararı kendim aldım çünkü Rusya’nın bu işgali başlatması hoşuma gitmedi. Bu korkunç bir şey” dedi.

Ovsyannikova, yayınladığı video sebebiyle 30 bin ruble (280 dolar) para cezasına çarptırıldı. “İzinsiz gösteri düzenleme” suçlamasını kabul etmeyen gazetecinin Rusya’da yeni çıkan medya yasasıyla yargılanıp yargılanmayacağı henüz bilinmiyor. 

Rusya’daki yeni yasaya göre Kremlin’in “askeri operasyon” diye isimlendirdiği duruma “savaş” veya “işgal” diyenler ve bu konuda “yanlış bilgi” yayanlar 15 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.  

Novaya Gazeta gibi basın kuruluşları da bu yasadan etkilenmemek için Ovsyannikova’nın pankartını sansürleyerek paylaşıyor.  

“Öfkesi savaş başladığından beri birikiyordu”  

Yıllardır tanıdığı Ovsyannikova’yı “kocaman yürekli bir kadın, insanları, arkadaşlarını gerçekten önemseyen biri” diye tanımlayan ve ismini paylaşmak istemeyen bir arkadaşı, Ovsyannikova’nın aklında bu protestonun savaş başladığından beri bulunduğunu söyledi:

“Öfkesi savaş başladığından beri birikiyordu. İki gün önce bana böyle bir eylemde bulunacağını söylemişti.”  

Arkadaşlarına gönderdiği mesajlara göre Ovsyannikova, bu eyleminin hayatının dönüm noktası olabileceğinin farkındaydı. Ovsyannikova’nın sesini çıkarabildiği için çok cesur olduğunu belirten arkadaşı şunları da ekledi:  

“Kendisi aynı zamanda, devlette çalışan herhangi biri gibi, sistemden çok korkuyordu, inşa ettiği hayatı kaybetmekten korkuyordu. Ta ki o geceye kadar.”  

Zelenskiy ve Macron’dan övgü 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecinin eylemini “holiganlık” diye nitelerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy “doğruları söylediği” için Ovsyannikova’dan övgüyle söz etti.  

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ise Ovsyannikova’ya Fransa’da veya Fransa Büyükelçiliği’nde sığınma hakkını içeren bir diplomatik koruma teklifinde bulundu. Macron ayrıca, Putin ile bir sonraki görüşmesinde bu konuya özel olarak değineceğini belirtti. 

Kaynak: Guardian, BBC 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.