Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çavuşoğlu Moskova’da: “Diplomasiye inancımızı kaybetmedik”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Türkiye de diplomasi trafiğini sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İki lider görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, “Hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için elimizden geleni yaptık” dedi.

Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta net bir tutum takındığını belirten Çavuşoğlu, “Hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için elimizden geleni yaptık. Ancak maalesef binlerce insan hayatını kaybetti, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz” diye konuştu.

Diplomasiye duydukları inancı hiçbir zaman kaybetmediklerini ve Belarus’ta devam eden müzakereleri desteklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşebileceğini de belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Erdoğan ile Putin arasında 9. Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi’nin hazırlıklarının yapılmaya devam ettiğini söyledi.

Öte yandan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ukrayna’dan tahliye çalışmalarının devam ettiğini ve şu ana kadar 15 binden fazla Türkiye vatandaşının tahliye edildiğini söyledi. Mariupol’de ciddi sıkıntıların olduğunu ve bölgede çatışmaların devam etmesi halinde sivillerin daha da risk altında olacağını söyleyen Çavuşoğlu, “Bu noktada her iki tarafla da görüşüyoruz” dedi.

“Hedefimiz Ukrayna’nın silahsızlandırılması”

Lavrov ise Türkiye’nin Rusya’ya uygulanan tek taraflı yaptırımlara katılmadığını ve Ankara’nın bu krizde pragmatik bir politika izlediğini söyledi.

“Ankara’nın dengeli tutumu bizim için çok önemli”

Görüşme öncesinde basına açıklamalarda bulunan Lavrov, Çavuşoğlu’nun Moskova’ya gelişinin yerinde olduğunu söyledi ve Ankara’nın Ukrayna krizindeki tutumu hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Ankara’nın Montrö tavrı ve Ukrayna meselesi ile ilgili dengeli tutumu bizim için çok kıymetli.”

“Arabuluculuk rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük”

Çavuşoğlu ise görüşme öncesindeki açıklamasında Rus mevkidaşı Lavrov’a daveti ve misafirperverliği için teşekkür etti. Zorlu bir dönemde bu ziyareti düzenlediğine vurgu yapan Çavuşoğlu, “Sınama ve zorlukların olduğu bir dönemde diplomasi daha da önem arz ediyor. Bu nedenle Antalya’ya kadar gelip, Antalya Diplomasi Forumu’na katıldığınız ve verdiğiniz destek için bir kere daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Ukrayna krizinin barışçıl yollarla sonlandırılması konusunda çaba sarf edeceklerini bir kez daha vurgulayan Çavuşoğlu, “Türkiye, başından beri net bir tutum sergiledi. Dengeli, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük” diye konuştu.

“İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş”

Montrö Sözleşmesi’nin uygulanacağını açıkladıklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda dört tane Rus gemisinin geçmemesi yönündeki kararınızı memnuniyetle karşıladım. Bugüne kadar ikili ilişkilerimizin yanında bir sürü zor dosyada, Suriye olsun Libya olsun, Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalarımız çerçevesinde bir masa etrafındayız. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Güveniniz için teşekkür ediyorum.”

Çavuşoğlu’nun yarın da Ukrayna’ya giderek, mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.