Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki: “Yeni seçim kanunu ile küçük partileri ittifaklar içinde eritmek istiyorlar”

Cumhur İttifakı, seçim kanununda yüzde 10 olan barajın yüzde 7’ye düşürülmesi de dahil olmak üzere birtakım değişiklikleri içeren kanun teklifini meclise getirirken, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Yüksek Seçim Kurulu’ndaki temsilcisi ve HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, yeni değişiklikleri Medyascope‘a değerlendirdi.

Mehmet Rüştü Tiryaki, yeni sistem ile DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti gibi partilerin ittifaklar içerisinde eritilmek istendiğini belirterek, “Bu partiler de yeni yollar ve arayışlar ile bu hamleyi boşa çıkarabilir. Çünkü 2018’deki değişiklik hesabı iktidarın işine yaramadı ve aleyhine oldu. Bundan da tam tersi bir sonuç çıkabilir” dedi. Yeni sistemin HDP’yi etkilemeyeceğini ve değişikliklerin HDP’nin güçlü olduğu yerlerde kendi partileri lehine olacağını söyleyen Tiryaki, burada da üçüncü ittifak ile ilgili çalışmaların sonunu görmek gerektiğini kaydetti.

“İktidar, ‘MHP baraj altında kaldı’ dedirtmemek için barajı düşürüyor”

Cumhur İttifakı’nın seçim kanunundaki değişikliği toplumun ihtiyacı olduğu için değil, kendi yararını gözeterek meclise getirdiğini söyleyen Tiryaki, “Şu anda mecliste temsil edilme oranı yüzde 95 civarındadır. İktidar, son yıllarda oyu eriyen ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) için seçim barajını düşürüyor. ‘MHP baraj altında kaldı’ dedirtmemek için barajı yüzde 7’ye indiriyor. Yani psikolojik bir hamle yapmaya çalışıyor” dedi.

AKP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde tek başına iktidarı kaybettiğini, bu nedenle ittifak modelini gündeme getirdiğini söyleyen Tiryaki, konuşmasına şöyle devam etti:

“2018’de yaptıkları düzenleme ile ittifakları hayatımıza soktular. Ancak, yapılan seçimlerde bu hesaplarının tutmadığı ve yapılan değişikliğin aleyhlerine olduğu ortaya çıktı. Şimdi getirdikleri yeni sistem ile DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti gibi küçük partileri ittifaklar içinde eritmek istiyorlar. Bu partilerin adaylarının Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ya da İYİ Parti listelerinden göstermesi ve seçmenin de o partilere oy vermek istememesi hesabı yapılıyor. Bu hesaplar da ters tepebilir. Seçmen tepki gösterip ortak listelerin oluşmasına destek verirse yine onların aleyhine bir sonuç çıkabilir. Şu anki sistem Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP aleyhine bazı sonuçlar doğuracaktır.”

HDP Milletvekili Tiryaki, “Bugün getirmek istedikleri sistem 2018’de uygulansaydı HDP Tunceli ve Hakkâri’deki tüm milletvekilliklerini alırdı. HDP’nin sol partilerle yürüttüğü üçüncü ittifak çalışmaları ile ilgili partilerin ilgili kurullarında görüşmeler sürüyor. Getirilen yeni sistem HDP’nin yararına sonuç doğuracaktır” diye konuştu.

Tiryaki, il ve ilçe seçim kurullarında yapılan değişikliğin ise sıkıntılı olduğunu, daha önce il ve ilçedeki en kıdemli hâkim başkanlık yaparken, şimdi kura ile bunun belirlenmesinin hâkimlik uygulamasına aykırı olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.