Rusya-Ukrayna savaşı 21. gününde. Ukrayna hükümeti, savaş başladıktan kısa süre sonra Rus birliklerine karşı savaşmak için uluslararası bir lejyon oluşturdu. Bu lejyona Nijerya başta olmak üzere pek çok Afrika ülkesinden de gönüllüler başvurdu. Lejyona katılanlardan biri de 27 yaşındaki Nijeryalı Ottah Abraham’dı. Abraham’ın hikayesini Medyascope sizin için çevirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine askeri bir operasyon başlattığını duyurdu. Operasyonun üçüncü gününde Ukrayna hükümeti ülkesindeki Rus birliklerine karşı savaşmak için uluslararası bir lejyon oluşturdu. Bu lejyona katılmak isteyenlerden biri de cepheden sekiz bin 700 kilometre uzaklıktaki Nijeryalı Ottah Abraham’dı. Abraham, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı günden birkaç gün sonra sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında uluslararası lejyona katılmak istediğini bildirdi.
27 yaşındaki Abraham, Rusya’ya karşı savaşta yer almak isteyen Nijeryalı, Kenyalı, Senegalli, Güney Afrikalı ve Cezayirli yüzlerce genç erkekten yalnızca biri.
BBC’ye konuşan Abraham, Ukrayna’da asker olmanın ülkesinde kalmasından daha iyi olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
“Bu bir savaş, farkındayız. Çocuk oyuncağı değil. Ancak Ukrayna’da asker olmak burada kalmaktan daha iyi olurdu. Savaş biterse muhtemelen orada kalmama izin verecekler, artı bir kahraman olacağım ve su götürmez bir düşman ile savaşacağım.”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “Ukraynalılar ile omuz omuza verme” çağrısının ardından Ukrayna’nın Yabancı Lejyonu’na dünya çapından 200 binden fazla kişinin başvurduğu belirtiliyor.
Ukrayna hükümeti, bu lejyona katılmak isteyenler için vize gereksinimlerini hafifletti ve geçerli bir pasaport ile askeri eğitime sahip kişilere ekipman ve maaş teklifinde bulundu. Ancak yabancı savaşçıların savaştan sonra Ukrayna’da kalıp kalamayacağı ise halen belirsizliğini koruyor.
Nijerya’nın başkenti Abuja’da yaşayan avukat Kereti Usoroh ise cepheye gönüllülük başvurusunun maddi çıkarlar veya vatandaşlık hedefiyle ilgisi olmadığını söyledi. 29 yaşındaki Usoroh şöyle konuştu:
“Zaten rahat bir hayat sürüyorum. Avrupa’ya gitmek isteseydim savaş değil eğitim yoluyla giderdim. Mesele bir zorbayı yenmek. Birine karşı haksızlık, herkese karşı haksızlıktır.”
Paralı askerlere yer yok
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Afrika kıtasındaki pek çok hükümet gibi Nijerya hükümeti de vatandaşlarının Ukrayna’da cepheye katılmasını istemiyor. Nijerya Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili “Nijerya dünyanın herhangi bir yerinde paralı askerlerin kullanımını tasvip etmemektedir ve herhangi bir asker toplamasını hoş görmeyecektir” açıklamasını yaptı.
“Paralı askerlik ve yabancı gönüllülük arasında inci bir çizgi var” diyen Ukrayna’nın Nijerya Büyükelçiliği yetkilisi Bohdan Soltys, ülkesinin savaşmaları için Afrikalılar’a para ödemediğini ve Avrupa’ya ulaşmak isteyenlerin biletlerini kendi almaları gerektiğini söyledi. Soltys, elçiliğe gelen tüm gönüllüleri reddetme yönünde bir talimat aldığını da belirtti.
Rusya’ya destek
Cezayir, Senegal ve Güney Afrika, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınayan 54 Afrika ülkesinden 17’si arasında yer alıyor. Bu ülkelerin Rusya ile gerginlikten kaçınmaya çalıştığı belirtiliyor. Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mali ve Sudan gibi ülkelerde asilerle veya İslamcı militanlarla mücadele ederek özellikle askeri açıdan Afrika’daki etki alanın genişleten Rusya da kıtada desteksiz değil.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geçen cuma günü (11 Mart) Ortadoğu’dan “16 binin üzerinde” kişinin Rus ordusuna katılmak başvurduğunu açıklamıştı. Bunun Kuzey Afrika ülkelerini kapsayıp kapsamadığı ise bilinmiyor.
Ancak Afrika hükümetlerinin vatandaşlarının savaşa gitmesini engelleme çabası göz önüne alındığında kaç kişinin gerçekten cepheye ulaşacağı merak konusu. Gönüllülerin kaydından sorumlu Ukraynalı bir yetkili de herhangi bir Afrikalı’nın ülkeye gelmediğini belirtti.
Gidemeyenlerin hayal kırıklığı
Bazıları ise savaşa gidememeyi bir hayal kırıklığı olarak nitelendiriyor. Nijerya’nın güney batısındaki Oyo eyaletinden David Osagie Adeleke, tavsiye mektubunu da içeren belgelerini toplamış ve gönüllülük için başvurmaya hazırlanıyordu fakat polis merkezinde kendisine Afrikalılar’ın artık kabul edilmeyeceği söylendi:
“Belgelerimi almak için doğruca polis merkezine gitmiştim. Elçilikten artık biz Afrikalılar’ı kabul etmeyeceklerini duymak beni hayal kırıklığına uğrattı.”
Ukrayna büyükelçiliğine gönderdiği e-postalarının iletilmediğini belirten Adeleke, Ukrayna sınırına gidebilmek için alternatif yollar arıyor.
Gönüllülük başvurusu için Abuja’daki Ukrayna büyükelçiliğine gelen Prince Nkem Nduche ise diğerlerine kıyasla Ukrayna’daki durum hakkında çok daha fazla bilgi sahibi ve daha iyimser. Gençken Rusya’da bir askeri akademide eğitim gören ve çifte vatandaşlığı bulunan Nduche, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) elçiliğinde görüldükten sonra ajanlık suçlamasıyla Rusya’da kısa süre hapis de yatmış.
Prince Nkem Nduche, yedi yıl önce Rusya’dan Ukrayna üzerinden kaçtığını ve Rusya’ya karşı memnuniyetle savaşacağını söylüyor:
“Kendi başıma gitmek istedim ancak Nijerya hükümeti gidemeyeceğimi söyledi… Kurallara uyacağım.”
Kaynak: BBC
Derleyen: Alp Selim