Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’daki savaştan etkilenen çocukların hikayesi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 21. gününde. Saldırılar sürerken binlerce Ukraynalı kadın ve çocuk evlerini terk ediyor. Şehirlerdeki savaşa tanık olan ve evlerinden uzaklaşmak zorunda kalan çocukların bu travmaları atlatabilmeleri için psikolojik desteğe ihtiyacı var. Ukraynalı çocukların hikayelerini Medyascope sizin için derledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından iki gün sonra Ukrayna kamu askeri yönetimi Lviv tren istasyonuna psikolojik destek merkezi konulmasını talep etti. Binlerce kadın ve çocuk Polonya sınırına ulaşabilmek için bu tren istasyonundan geçiyor. Savaş sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılar’ın bu travmaları atlatabilmeleri için psikologlara ve doktorlara ihtiyaçları var.

Psikolojik destek merkezinin koordinatörü ve psikiyatr Dr. Orest Suvalo, destek merkezinde geçirdiği ilk haftayı şöyle anlattı:

“İlk hafta gerçekten çok zordu. Kiev’den ve Harkov’dan buraya ulaşan insanlar kritik belirtiler gösteriyorlardı. Bazı yetişkinlerle beraber çoğu çocuk panik halinde barınak arıyor ve Polonya’ya gidecek otobüsü bekliyorlardı.”

“Aralarından birçoğu konuşmayı kesmişti”

Akıl sağlığı uzmanları ve doktorlar savaş nedeniyle evlerinden uzaklaşan mülteci çocukların travma belirtileri gösterdiklerini belirtti. Sivil toplum kuruluşu Osonnya’nın psikoloğu Dr. Viktor Balandin, mülteci çocukların gösterdikleri belirtileri şöyle sıraladı:

Burada birçok çocuğun katatonik semptomlar gösterdiğine şahit oldum. Birçoğu sanki donmuş gibi duruyor ve dışarıdan gelen hiçbir uyarıcıya tepki vermiyorlardı. Aralarından birçoğu konuşmayı kesmiş, bazıları da ellerini ve parmaklarını hareket ettiremiyorlardı.”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı günden itibaren okullarını, oyuncaklarını ve evlerini terk eden binlerce çocuk sığınaklarda ve mülteci çadırlarında yaşamak zorunda kaldı. Ukraynalı yetkililerin bildirdiklerine göre savaşın başlamasından bu yana en az 90 çocuk hayatını kaybetti.

Çocukların ve gençlerin duygusal durumları, ailelerin duygusal durumuna da bağlı

Hükümetin 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmemesi için çıkardığı kanun sonrasında birçok çocuğun babasını aniden kaybetmesi de çocukların hayatında travmalara yol açtı.

Dr. Balandin, çocukların ve gençlerin duygusal durumlarının ailelerin duygusal durumuna da bağlı olduğunu belirtti:

“Özellikle iki ve üç yaşındaki çocukların akıl sağlığı durumları çoğunlukla ailelerine ve özellikle de annelerine bağlı. Eğer annelerinin duygusal durumu stabil ise çocukların durumu da daha stabil oluyor. Gençler için ise durum böyle değil. Çevrelerinde olup biteni algılayabilecek durumda olmalarından dolayı değişikliklere de adapte olabiliyorlar. Yine de çok ciddi ve fazla değişiklikler gençlerin de bu durumlara adapte olabilmelerini zorlaştırabiliyor.”

“Eğer kendi çocuklarına yardımcı olamıyorsan o zaman buradaki çocuklara yardımcı ol”

Tren istasyonu dışında, sanat üzerine çalışanlar da terapötik bir desteğe ihtiyacın olduğunu belirtiyor. Lviv’deki Franko Müzesi’nin müdürü Bohdan Tykholoz, her gün bine yakın çocuğu, sanatçılar, psikologlar ve öğretmenlerle birlikte yürüttüğü tiyatroya getiriyor. Bu etkinlikte çocuklar vakitlerini müziğe ve tiyatroya ayırıyor. Tykholoz, savaş başladıktan sonra eşinin ve çocuklarının Almanya’ya yerleşmesinden hemen sonra aklına bu fikrin geldiğini söyledi:

“Eşim, Almanya’da bana kendileri için gerekli olan şeylerin bir listesini yaptı. İlki saç kurutma makinesiydi. İkinci istekleri ise boya kalemleri ve kağıttı. O zaman fark ettim ki çocuklarım bir şeyler boyamak, çizmek, yaratmak istiyorlardı. Kendime ‘Eğer kendi çocuklarına uzakta olduklarından dolayı yardımcı olamıyorsan o zaman buradaki çocuklara yardımcı ol’ dedim.”

Evlerinden uzaklaştırılmış çocuklar için aktiviteler düzenleyen Kateryna Sukhorebska ise çocukların savaşın gerçekliğini resmettiğini fark etti:

“Kağıda tanklar ve bombalar çiziyorlar çünkü kendi gözleriyle gördüğü gerçeklik şu anda bu. Bunlara rağmen çizimlerinde bir umut görüyorum, zaferi ve barışı çizdiklerini görüyorum.”

Bazı akıl sağlığı sorunları acil ve düzenli terapiye ihtiyaç duyar ancak Ukraynalı mülteci çocuklar sürekli yollarda. Uzun yolları bazen yürüyerek bazen de otobüs, tren gibi araçlarla geçiyorlar. Çocukların aileleri ise her gün barındıkları yerleri değiştirmeye zorlanıyor. Suvalo, bazen kliniğe gelen çocuklara teşhis koyamadan çocukların kliniği terk etmek zorunda kaldığını belirtti:

“Umuyorum bu çocuklar Batı ülkelerinde daha düzgün bir tedaviyle ve bakımla karşılaşır. Daha stabil bir çevrede büyümeleri bu travmaların dayanıklılığa dönüşmesine de yardımcı olur.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.