Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu, Murat Yetkin’e konuştu: “Erdoğan sığınmacıları vatandaş yapıp oy mu kullandıracak?”

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuştu. Yetkin, Kılıçdaroğlu’na, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salı günkü (15 Mart) “Muhalefet, seçimi kazanırsak ülkedeki mültecileri göndereceğiz diyor. Biz göndermeyeceğiz” sözlerini sordu. Kılıçdaroğlu ise Yetkin’e “Sen (Erdoğan) sığınmacılara vatandaşlık verip, onlara oy kullandırarak koltuğunu mu korumak istiyorsun?” cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu’na “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefetin iktidar olursa Suriyeli, Afgan ve diğer mültecileri göndermek istediğini oysa kendisinin mültecileri göndermeyeceğini söyledi. Ne diyorsunuz?” sorusunu yönelten Yetkin, şu cevabı aldı:

“Erdoğan iktidarda kalırsa kendi ifadesiyle mültecileri, doğru deyişle sığınmacıları ülkelerine göndermeyeceğini söyledi. Bizce bu üç nedenden dolayı yanlış olur.
1- Sığınmacılar toplumda yozlaşmaya –başta kültürel- yol açıyor,
2- Sığınmacıların emeği acımasızca sömürülüyor,
3- Suriye ile hiç barışmak istemediği anlaşılıyor.
Biz barışacağız. Suriye’de çözümle birlikte barışacak, sığınmacıların güven içinde hayatlarını sürdüreceği koşulları sağlayacak ve onları güven içinde evlerine dönmelerine olanak sağlayacağız.”

“Sığınmacılara vatandaşlık vermek istiyorsan halka soralım”

Yetkin’in “Cumhurbaşkanı daha önce Suriye’de barış sağlanınca geri dönebileceklerini, hatta Suriye içindeki kampların bu amaca da hizmet ettiğini söylemişti? Söylem değişikliğini neye bağlıyorsunuz?” sorusuna ise Kılıçdaroğlu’nun cevabı şöyle oldu:

“Erdoğan ilk defa böyle bir şey söylüyor. Ben bunun altında seçim hesabı olabileceğinden kuşkulanıyorum. Sormak gerekiyor: Sen sığınmacılara vatandaşlık verip, onlara oy kullandırarak koltuğunu mu korumak istiyorsun? Kendi vatandaşlarından değil, Suriyeliler’den, Afganlar’dan medet umarak koltuğunu korumaya çalışan bir anlayış Türkiye’yi yönetemez. Sığınmacılara vatandaşlık vermek istiyorsan gidelim referanduma, halka soralım. Bakalım halk istiyor mu sığınmacılara vatandaşlık verilmesini? Büyük şehirlerden başlayarak sığınmacı gettoları oluşmaya başladı. Sorumlu bir devlet adamı getto oluşumlarının tehlikelerinin de farkında olur. Ama Erdoğan sadece koltuğunu korumaya çalışıyor, artık Türkiye’yi yönetemiyor, böyle bir noktaya geldi.”

“Ülkeden çok ailene, yandaşlarına hizmet ettin”

CHP lideri, “Seçim yasasındaki değişiklikler çerçevesinde mi görüyorsunuz sığınmacıları göndermeyeceği çıkışını?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Seçim yasasındaki değişikliklerin amacı seçimlerde adaleti sağlamak için değil, koltuğunu korumak için. Seçim yasasıyla oynayarak koltuğunu korumayı başkaları da daha önce denedi ama hiçbiri başaramadı. Bir iktidar artık yolcuysa, halk onu gönderir, yasalarla oynayarak kendisini de koltuğunu da kurtaramaz. Erdoğan’ın artık bir şeyi görmesi lazım: 20 yıldır iktidardasın kardeşim; ülkeye hizmet etmekten çok kendine, ailene, yakın çevrene, yandaşlarına hizmet ettin. Artık çekil, köşene çekil. Ülkeyi kişisel çıkar peşinde koşmayan, ülkesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutanlar yönetsin.”

Murat Yetkin’in YetkinReport’ta çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu söyleşisini buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.