Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: “Türkiye’nin garantör olmasını istiyoruz”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Türkiye de bir yandan diplomasi trafiğini sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesinin ardından bugün de Ukrayna’nın Lviv kentinde Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüştü. Kuleba, “Türkiye’yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz” dedi.

Görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ağırlamaktan ötürü memnun olduğunu söyledi ve 10 Mart’ta Antalya’da düzenlenen Rusya-Türkiye-Ukrayna zirvesini hatırlattı:

“Bir hafta önce sayın Çavuşoğlu diğer ülke bakanlarının yapamadığını yaptı ve Rus-Ukrayna dışişleri bakanlarını bir masada buluşturdu. Sonra Sayın Çavuşoğlu Moskova’ya gitti ve buraya geldi.”

Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştaki arabuluculuk faaliyetlerini memnuniyet ile karşıladıklarını belirten Kuleba, savaşın sona ermesi için liderlerin görüşmesi gerektiğini vurguladı. Kuleba, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşa ne Ukrayna’nın ne de Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.

“Akan kanın durdurulması gerekiyor”

Çavuşoğlu ise böylesine zorlu bir dönemde kendisine vakit ayırdığı için mevkidaşı Kuleba’ya teşekkür ederek sözlerine başladı. Türkiye’nin stratejik ortağı Ukrayna’ya desteğini Lviv’e gelerek iletmek istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerekiyor. İlk günden bu yana bu doğrultuda çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Bu yüzden dostum Lavrov ile dostum Kuleba’yı Antalya’da bir araya getirdik” diye konuştu. Çavuşoğlu, dün Moskova’da Lavrov ile görüşmesinden elde ettiği sonuçları Kuleba ile paylaştığını da belirtti.

Erdoğan-Putin görüşmesi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir yandan diplomasi trafiğine devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Erdoğan’ın bugün TSİ 16:00 sularında Rusya lideri Putin ile görüştüğünü aktardı.

“Ukrayna’nın savaşa karşı mücadelesini tüm dünya gördü”

Ukrayna’nın ve Ukrayna halkının savaşa karşı mücadelesini tüm dünyanın gördüğünü belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlarının devam edeceğinin de altını çizdi. Türkiye’nin savaşın başından bu yana ilkeli bir tutum sergilediğini, her iki taraf için de samimi çabalar sarf ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine verdiğimiz destek tamdır. Bu bizim ilkeli politikamızın, müttefikliğimizin ve stratejik dostluğumuzun doğal sonucudur” dedi.

“Türkiye’yi garantör ülke olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz”

Kendilerine Financial Times’ta çıkan 15 maddelik mutabakatın sorulması üzerine Kuleba, bu metnin Rusya’nın isteklerini içeren bir belge olduğunu ve bu yüzden Ukrayna’nın kabul ettiği maddeler olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi. Güvenlik garantilerinin Belarus’ta devam eden müzakerelerin en kilit konusu olduğunu söyleyen Kuleba, şöyle devam etti: “Savaş başlamadan önce Ukrayna-Türkiye ve Almanya’nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konusunda bir inisiyatif ortaya konuldu. Dolayısıyla bu inisiyatifi genişleterek Türkiye’yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz. Türkiye, Karadeniz bölgesinde istikrar dengesini sağlayan çok büyük bir otoriteye sahip.”

“İki liderin bir araya gelme olasılığı var”

Çavuşoğlu ise Ukrayna’nın kolektif güvenlik anlaşması konusunda P5+Türkiye ve Almanya olarak bir teklifi olduğunu ve bu teklife Rusya’nın da bir itirazı olmadığını aktardı. Böyle bir noktada önemli olanın halkların da kabul edebileceği bir mutabakata varılması olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bu konularda anlaşma olursa iki liderin bir araya gelme olasılığı var. Biz Putin’le de temasımızı sürdürüyoruz böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Görüşme için bir tahminde bulunmak zor çünkü iki liderin de hazır olmaları lazım. Tarihi onlar belirleyecek” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.