Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Uzun şekerlemeler Alzheimer’ın erken belirtisi olabilir

Yaşlı bireylerin gündüz uyuma alışkanlıklarını izleyen bir araştırmaya göre, gündüz yapılan uzun şekerlemeler Alzheimer hastalığının habercisi olabilir. Gündüz uykularındaki artış, hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer gelişiminin artması ihtimaliyle ilişkili.

Bilim insanları, gündüz yapılan aşırı şekerlemenin zihinsel düşüşe neden olmaktan ziyade erken bir uyarı işareti olabileceğini düşünüyor. Alzheimer and Dementia dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına ulaşmak için yaş ortalaması 81 olan binden fazla katılımcı yıllarca takip edildi. Bu kişilere gün içindeki hareketliliklerinin izlenebilmesi için saat benzeri bir cihaz takıldı ve sabah dokuzdan akşam yediye kadar her uzun süreli hareketsizlik uzmanlar tarafından şekerleme olarak yorumlandı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) San Francisco Üniversitesi’nde psikiyatri bölümünde çalışan Doç. Dr. Yue Leng konu ile ilgili açıklamasında, “Şekerleme yapmadığınız halde gün içinde daha uykulu olmaya başladığınızı fark ederseniz, bu bilişsel sağlığın azaldığının bir işareti olabilir” dedi. 

Katılımcılar ayrıca, her yıl bilişlerinin değerlendirilmesi için teste tabi tutuldu. Çalışmanın başlangıcında katılımcıların yüzde 76’sında bilişsel bozukluk olmadığı, yüzde 20’sinde hafif düzeyde bilişsel bozukluk olduğu ve yüzde 4’ünde Alzheimer hastalığı olduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre, bilişsel bozukluk geliştirmeyen katılımcılar için, günlük gündüz uykuları yılda ortalama 11 dakika arttı. Bu artış oranı, hafif bilişsel bozukluk tanısından sonra iki katına çıkarak toplam 24 dakikaya, Alzheimer hastalığı tanısından sonra ise neredeyse üç katına çıkarak toplam 68 dakikaya ulaştı.

Genel olarak, günde bir saatten fazla şekerleme yapan katılımcıların Alzheimer’a yakalanma riskinin, günde bir saatten az kestirenlere göre yüzde 40 daha fazla olduğu düşünülüyor. Günde en az bir kez şekerleme yapan katılımcıların ise yapmayanlara göre Alzheimer’a yakalanma riskinin yüzde 40 daha yüksek olduğu belirtildi.

Dr. Yue Leng, araştırmanın sonuçlarını “Çalışma, gündüz kestirmenin rolünün Alzheimer hastalığında önemli olduğunu gösterdi” diyerek yorumladı.

Kaynak: The Guardian 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.