Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülistan Doku soruşturmasında iki yıl sonra gözaltına alınan Zeynal Abakarov’un ifadesi ortaya çıktı: HTS kayıtları sorulunca avukat istedi


Tunceli’de 5 Ocak 2020’den beri kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku ile ilgili soruşturmada gözaltına alınan Zeynal Abakarov’un gözaltı süreci ile ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Tunceli Cumhuriyet Savcılığı’nın 15 Mart’ta gözaltına alınmasını istediği Abakarov’un 16 Mart’ta polise telefon açarak teslim olduğu, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sorgusunda önce avukat istemediği ancak arama trafiği kayıtları (HTS – Historical Traffic Search) sorulunca avukat eşliğinde ifade vermek istediği öğrenildi. Medyascope’a konuşan Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, ilk kez ciddi bir sorgulama ve ifade alma işleminin gerçekleştiğini belirterek, “Eğer tutuklansaydı çözülecekti. Evinde kriminal inceleme yapılması gerekirdi” dedi.

Adresinde bulunamadı, 16 Mart’ta polise teslim oldu

Gülistan Doku’nun kaybolmasının ardından ailesinin verdiği adalet mücadelesi iki yıldır sürüyor. Soruşturmayı yürüten Tunceli Cumhuriyet Savcılığı, Doku’nun en son görüştüğü kişi olan Zeynal Abakarov hakkında 14 Mart’ta gözaltı kararı verdi. Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazıda Abakarov’un 15 Mart’ta bulunduğu adresten gözaltına alınarak ifadesinin alınması için SEGBİS salonunda hazır edilmesini istendi. Savcılığın talimatı ile Alanya’daki adresine giden polisler, Abakarov’u bulamadı, annesi ile görüşerek şehir dışında olduğu ve adresinin bilinmediğini belirten bir tutanak tuttu. 16 Mart’ta ise telefon görüşmesinin ardından Abakarov polise teslim oldu.

HTS kayıtları sorulunca avukat istedi

İfadesi SEGBİS ile alınan Zeynal Abakarov, kendisine yöneltilen suçlamayı bildiğini belirterek avukat istemedi. Savcının HTS kayıtlarını sorması üzerine ise Abakarov’un, “İfademe bundan sonra avukat eşliğinde devam etmek istiyorum” dediği öğrenildi. İfade tutunaklarına göre Abarakov, birçok soruya üzerinden çok zaman geçtiği için hatırlamadığı yanıtını verdi. Abakarov, savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı Sulh Ceza Hâkimliği tarafından 15 günde imza vermesi şartıyla serbest bırakıldı.

Avukat Çimen: “İlk kez ciddi anlamda sorgulandı”

Doku Ailesinin avukatı Ali Çimen, Abakarov’un ciddi anlamda sorgulandığını belirterek, daha önce iki kez polis olan babası ile ifade vermeye gittiğini ancak ciddi bir sorgulama yapılmadığını söyledi. Abakarov’un önce avukat istemeyip HTS kayıtları sorulunca avukat istemesini “tipik suçlu psikolojisi” olarak nitelendiren Çimen, “Savcı, Gülistan’ın kaybolmasından bir gece önce yani 4 Ocak gecesi ile ilgili sorular sormamış. Eğer bir tutuklama olsaydı çözülecekti. Bir de gözaltına alınması ile ilgili soru işaretleri var. Gözaltına alındığı evde kriminal bir inceleme yapılması gerekir. Telefon kullanmadığı söyleniyor bu konu da araştırılmalıydı” dedi.

“Savcılığın ilk kez ciddi bir sorgulama yapması biraz bizi umutlandırdı” diyen Çimen, Abakarov hakkında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamasıyla değil, “öldürme” suçlamasıyla soruşturma yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.