Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in “sahte haber yasası”nın ilk mağduru anlatıyor: “‘Korkun, sıra size gelecek’ demek istiyorlar”

“Savaş” demenin yasaklandığı ve diyenlerin en az 15 yıl hapisle cezalandırılabildiği Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sahte haber yasasının ilk hedeflerinden biri sosyal medya fenomeni Veronika Belotserkovskaya oldu. Belotserkovskaya, “Putin benim gibi insanları hain ilan etmek istiyor” dedi.

Gıda girişimcisi ve blog yazarı Veronika Belotserkovskaya’nın sosyal medyada yaklaşık bir milyon takipçisi bulunuyor. Belotserkovskaya, Putin’in savaşa “savaş” denmesinin yasakladığı ve savaş demeye devam edenlerin de 15 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kaldığı Rusya’da, hedef tahtasına konan üç Rus’tan biri.

Veronika Belotserkovskaya

Belotserkovskaya hakkında “sosyal medya hesabında Rus silahlı kuvvetlerinin kullanımı hakkında bilerek yanlış bilgiler verme” suçundan dava açıldı. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarını “şiddetle” eleştiren Belotserkovskaya, kendisine yöneltilen suçlamalar sonucunda 10 yıl hapse mahkûm edilebileceğini söyledi. Belotserkovskaya basına verdiği demeçte, “Putin benim gibi insanları hain ilan etmek istiyor. İyi bir hayat yaşıyorum, internette yemekle ilgili güzel fotoğraflar paylaşıyorum. Şimdi ise beni ‘çökmüş Batı’nın’ yüzü olarak tasvir etmek istiyor” dedi. 

Mantıklı bir insan olduğunu belirten Belotserkovskaya, suçlamalar olduğu sürece Rusya’ya dönmemekte kararlı:

“Rusya’ya dönmeyi kesinlikle düşünmüyorum. Toplumun çok daha geniş bir kesimini cezalandırmayı amaçlıyorlar.”

“Sessiz kalmak mümkün değil”

Belotserkovskaya sözlerini, “Ben politik bir insan değilim, üç çocuk annesi olarak konuşuyorum. Ukrayna’da çocuklar ölüyor, sessiz kalmak mümkün değil. Rusya’daki birçok arkadaşım benimle aynı fikirde ama bir şey söylemekten korkuyorlar” diyerek sürdürdü. 

Amaç Putin’e muhalefet edenleri itibarsızlaştırmak

Gazeteci Andrei Kolesnikov ise konu ile ilgili açıklamasında, “Kremlin Rus halkına, ‘ulusal hainler’ diyerek Sovyet ‘devlet düşmanı’ terimini fiilen geri getirdi. Bir süredir devam eden bir sürecin yeni bir aşamasına giriyoruz. Amaç Putin’e karşı muhalefetini dile getiren herkesi itibarsızlaştırmak” diye konuştu.  

“Korkun, sıradaki herkes olabilir”

Yeni yasaya ile Belotserkovskaya ile birlikte suçlanan diğer iki Rus vatandaşı da Sibirya’nın Tomsk bölgesinde yaşıyor.

Tomsk dışındaki küçük bir sanayi kasabasında oturan 63 yaşındaki emekli Marina Novikova’nın sosyal medyada 170 takipçisi var. Novikova, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini eleştirdiği için orduya karşı “yanlış bilgi” yaymak ile suçlanıyor. Suçlamalara maruz kalan üçüncü kişinin ismi ise bilinmiyor.

Kolesnikov, “Kremlin’den gelen mesaj açık: ‘Korkun, sıradaki herkes olabilir’. Yakında bu suçlamaları daha çok göreceğiz. Her şey daha yeni başlıyor” diyerek yeni yasanın görünüşte rastgele uygulanmasının, toplumda bir korku atmosferi yaratmayı hedeflediğini söylüyor. 

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.