Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (7): Yeni seçim yasasına tepkiler, Nevroz kutlamaları, 1915 Çanakkale Köprüsü

(14 Mart – 20 Mart)
Editörler: Gamze Elvan & İnan Ketenciler
Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen & Meryem Melek Köse

Sizin için geçen haftanın öne çıkanlarını derledik.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) seçim yasasında değişiklik öngören kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. Teklif onaylanırsa milletvekili seçilme yönteminde değişikliğe gidilecek, ittifakın artık oyları milletvekili seçiminde önem taşımayacak. Ayrıca seçim barajı da yüzde 7’ye indirilecek. Muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin Cumhur İttifakı’nın güçsüzleştiğinin göstergesi olduğunu ve baskın seçim ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Yeni seçim yasasına bir tepki de CHP liderinden geldi. Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan’a seslendi ve “Biz seni yolcu edeceğiz kardeşim” dedi.

Sağlık emekçileri Tıp Bayramı’na, eylemlerin ve iş bırakmaların gölgesinde girdi. 14 Mart’ta Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen sağlık çalışanları polis engeliyle karşılaştı. Polisin anıta geçişe izin vermemesi üzerine arbede çıktığı sırada, 89 yaşındaki Opr. Dr. Erdinç Köksal yere düştü. Köksal, “Keşke bu günleri görmeseydim” dedi. 

Temeli 2017’de atılan 1915 Çanakkale Köprüsü, cuma günü (18 Mart) hizmete açıldı. Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünde köprünün açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Yap- İşlet-Devret modeliyle yapılan köprünün ihalesini Limak ile Güney Kore merkezli firmalar kazanmıştı. Hazine, Limak ve Güney Koreli firmalara araç başına 15 euro artı KDV üzerinden, günlük 45 bin geçiş garantisi vermişti. Erdoğan köprünün açılışında geçiş ücretinin 200 lirada sabitlendiğini duyurdu.

Türkiye ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden tam bir yıl önce 19 Mart’ta çıktı. Kadınların ve LGBTi+’ların kazanılmış hakkı olan bu sözleşmeden çıkmamıza tepkiler gelse de iktidar kanadı sözleşmeyi hedef gösterdi ve aile birliğini bozduğunu iddia etti. Bir sene boyunca kadınlar ve LGBTİ+’lar sokaklarda “Haklarımızdan da, sözleşmeden de vazgeçmiyoruz” dedi ancak bu sefer de polis şiddetiyle karşılaştılar. 

Nevroz haftasına girildi. Diyarbakır’da yarın (21 Mart) kutlanacak olan Nevroz’u İstanbullular bugün Yenikapı’da kutladı. “Şimdi kazanma zamanı” şiarıyla düzenlenen Nevroz’un bu yılki teması “özgürlük ve zafer Nevroz’u” idi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.