Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (10): Türkiye’nin “savaş” diplomasisi & Ankara, İsrail ile ilişkilerinde neden pozisyon değiştirdi?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, birçok ülke de dış politikasında yeni arayışlara girdi. Türkiye, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan gibi ülkeler bu savaşta arabuluculuk rolü üstlenme arayışında. Peki Türkiye, bu savaşta arabulucu rolü üstlenebilir mi? Türkiye-İsrail ilişkileri nereye gidiyor? Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun BAE ziyaretinin anlamı ne? Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik’in bu haftaki konuğu Gökhan Çınkara.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un 9-10 Mart’taki Ankara ziyaretini değerlendiren Ortadoğu uzmanı Dr. Gökhan Çınkara, iki ülke arasındaki fikir ayrılıklarının Arap Baharı sonrasında oluştuğuna dikkat çekti. Çınkara, “İki ülke arasındaki temel ayrışmanın siyasi ve jeopolitik nedenlerini gözden kaçırmamamız gerekiyor. Ortaya çıkan ilişkilerin düzelmesinin nedeni de jeopolitik dengelenmenin yeniden değişmesi” dedi. Çınkara, her ne kadar kamuoyunda geri planda olsa da İsrail’in de Türkiye ile ilişkileri normalleştirme arayışında olduğunu belirtti.

“BAE’nin hedefi Suriye’yi Arap siyasetinin içine sokmak”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun BAE ziyaretini de değerlendiren Çınkara, “BAE, Arap siyasetinde bir konsorsiyumu temsil eden ülke oldu. BAE’nin burada asıl hedefi Suriye’yi tekrar Arap siyasetinin içerisine meşru bir aktör olarak sokmak. BAE, Türkiye ile Suriye arasında değil; Suriye ile İsrail arasında bir arabulucu olabilir” dedi.

Zelenskiy’nin İsrail Parlamentosu’ndaki konuşması nasıl yankı buldu?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin dün İsrail Parlamentosu’ndaki konuşmasını da değerlendiren Çınkara, “Zelenskiy parlamentoda konuşmadı, parlamento üyelerine hitap etti. Zelenskiy bunu zaten istiyordu çünkü kendisi Yahudi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.