Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Musa Anter ve JİTEM davasında zamanaşımı tehdidi, süre 20 Eylül’de doluyor

Musa Anter cinayetinin de dahil edildiği JİTEM ana davası duruşması, yarın (23 Mart) Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma öncesinde konuyla ilgili açıklama yapan, İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulu üyesi Nuray Çevirmen, “Apê Musa’nın öldürülmesinden bu yana geçen 30 yıllık süreçte,dava uzatıldıkça uzatıldı ve zamanaşımı tehdidine maruz bırakıldı” dedi. Anter’in oğlu Dicle Anter de “1990’larda hukukun olmadığını söylerdik, bugün o günleri arar olduk. Her şey bir kişinin ağzından çıkan lafa bağlı. Bugün Erdoğan ‘cinayeti aydınlatın’ dese, yarın aydınlanır çünkü bütün deliler ortada. Ama bunu yapmak istemiyorlar” diye konuştu.

Diyarbakır’da, 20 Eylül 1992’de öldürülen Apê Musa (Musa Amca) lakaplı gazeteci-yazar Musa Anter’in davası 2014 yılında, Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele (JİTEM) ana davasıyla birleştirildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın yarın (23 Mart) yapılacak duruşmasından önce, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, toplantıda yaptığı konuşmada davaya ilişkin zamanaşımı uyarısında bulundu: “Apê Musa’nın öldürülmesinden bu yana geçen 30 yıllık süreçte, açık itiraflara, belirgin kanıtlara rağmen, Kürt sorununu varlığının paranoyası olarak gören egemen zihniyetin bir türlü vazgeçmediği cezasızlık politikasının yansıması olarak, dava uzatıldıkça uzatıldı ve zamanaşımı tehdidine maruz bırakıldı.”  

“Cezasızlık politikalarıyla davalar sonuçsuz bırakıldı”

Adalet ve hakikat arayışlarında kararlı ve ısrarcı olduklarını belirten Çevirmen, şunları söyledi:

90’lı yılların yaşam hakkı ihlallerinin, katletme, kaçırarak kaybetme şeklindeki kabarık bilançosu, zorlukla açtırılan soruşturma ve davalar, muktedir yapı tarafından büyük bir titizlikle sürdürülen cezasızlık politikasının gereği olarak, çok büyük oranda sonuçsuz bırakılmıştır. Kuşkusuz biz insan hakları savunucularınca faili belli olan bu süreç, çözümsüz bırakılan ve güvenlik politikalarına teslim edilen Kürt sorununun mevcut haliyle doğrudan ilgilidir. Çare bellidir, bir an önce barış politikalarına dönmek, geçmişin ve anın acılarıyla yüzleşmek, hakikatlerin ortaya çıkmasının önündeki engelleri kaldırmak, adaleti sağlamak gerekiyor.

Dicle Anter: “Erdoğan cinayeti aydınlatın dese, yarın aydınlanır”

Türkiye’nin cezasızlık konusunda suç dosyasının kabarık olduğunu belirten Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, zamanaşımı süresinin 30 yıl olduğuna dikkat çekti. Davanın 20 Eylül 2022’de zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, hukuk mücadelelerinin Yargıtay ve AİHM süreciyle devam edeceğini söyleyen Anter, şöyle devam etti:

 Musa Anter cinayetinin aydınlanması, bütün faili meçhul cinayetlerin aydınlanması anlamına geliyor. Devlet eliyle öldürülen insanların davaları zamanaşımına uğramamalı, bunları devletin kendi eliyle aydınlatması gerekiyor. 90’larda hukukun olmadığını söylerdik, bugün o günleri arar olduk. Her şey bir kişinin ağzından çıkan lafa bağlı. Bugün Erdoğan cinayeti aydınlatın dese, yarın aydınlanır çünkü bütün deliler ortada ama bunu yapmak istemiyorlar.

Eski özel harekat polisi ve 90’lı yıllarda işlenen çok sayıda cinayetin faili olan Ayhan Çarkın’ın ifadelerinin ve Mehmet Ağar’ın “Tuğlayı çekersek duvar yıkılır” sözlerinin, JİTEM’in varlığına işaret olduğunu belirten Anter, “JİTEM yok diyorlar. JİTEM’in başkanı, maaşlı çalışanları var ama JİTEM yok. İşlerine geldiği zaman var ya da yok dedikleri derin devletin suç örgütleri tarafından işlenen bir cinayet söz konusu” diye konuştu.

“18 kişiyi öldürmekle yargılanan tutuksuz ama üniversite öğrencisi slogan atsa tutuklanıyor”

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cezasızlık politikalarının adalet ve hakikat komisyonlarında aşılabileceğini söyledi. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olamayacağını vurgulayan Türkdoğan, “18 kişiyi öldürmekle yargılanan insanlar tutuksuz ama bir üniversite öğrencisi, sanatçı ya da aktivist slogan attığında tutuklanıyor. Ape Musa’nın katledilmesi daha sonra başlayacak karanlık yılların habercisiydi. Sürecin sorumlularından biri olan Tansu Çiller hâlâ siyaset yapabileceğini sanıyor” diye konuştu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ise şunları söyledi: “Musa Anter dosyasının açığa çıkarılması, yargıdaki derin devletin deşifre edilmesi ve demokratikleşme için bir fırsat. Ama gelinen noktada AKP, genel başkanı Erdoğan ve küçük ortağı MHP, derin devletle ittifak halinde. Faili meçhul ve faili belli cinayetlerinin ortaya çıkarılmasının yegâne yolu, üçüncü yol olarak tarif ettiğimiz demokrasi ittifakının iktidara gelmesidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.