Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2. İstanbul Kürt Film Festivali başlıyor

İlki 2019’da düzenlenen İstanbul Kürt Film Festivali, üç yıl aradan sonra yeniden sinemaseverlerle buluşuyor.  24-29 Mart 2022 günleri arasında düzenlenecek festivalde, kadın, doğa, yaşam ve insan hakları temalı 28 film gösterilecek.

Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “İstanbul Kürt Film Festivali”, üç yıl aradan sonra yeniden salonlara dönüyor. Koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen festival, bu yıl 24-29 Mart günleri arasında düzenlenecek. Festivalde, kadın, doğa, yaşam ve insan hakları temalı 28 film yer alacak. 10 kişilik seçici kurul tarafından belirlenen 28 film, uzun metraj, belgesel film ve kısa film olmak üzere üç kategoriye ayrıldı. Festivale toplam 80 film başvurmuştu.

Festivalin açılışı ve kapanışı Şişli’de bulunan Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak. Program kapsamında film gösterimlerinin yanında konser ve çeşitli forumlar da düzenlenecek. Beyoğlu’nda bulunan Cinemajestik Sineması’ndaki gösterimlere, filmlerin yönetmenleri de katılacak. Filmler, Türkçe ve Kürtçe altyazılı olarak gösterilecek.

Festivalin açılış filmi, Amasi Martirosyan’ın 1933’te çektiği “Kurdên Êzidî” (Êzidî Kürtler) olarak belirlendi. Film, Türkiye’de ve Kürtler’in yaşadığı diğer yerlerde ilk kez gösterilecek.

Festivalin kapanış filmi ise Nader Saeivar tarafından çekilen “Namo” filmi ile olarak belirlendi.

Festivalin ilki 2019 yılında düzenlendi

İstanbul Kürt Film Festivali, ilk kez 6-10 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenmiş ve festival kapsamında Kürtler’i konu edinen 30’a yakın film gösterilmişti. 

Mezopotamya Sinema Kolektifi, 1. İstanbul Kürt Film Festivali’nde, gösterilecek filmleri kendisi belirlemiş, film gösterimleri kolektifin Elmadağ’daki salonunda yapılmıştı.

İstanbul Kürt Film Festivali’nin tanıtım videosu yayında:

Festival biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.