Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongre baskını şüphelisi Evan Neumann Belarus’a iltica etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongre Binası baskınında rol aldığından şüphe edilen Kaliforniyalı Evan Neumann’a Belarus’ta sığınma hakkı verildi.

Evan Neumann, Belarus devlet televizyonuna ABD’de siyasi bir soruşturmanın hedefinde olduğunu söyledi.

Neumann baskınla ilgili suçlanmasının ardından ABD’den kaçtı.

48 yaşındaki Neumann önce Ukrayna’ya gitti, ardından Belarus’a geçti ve ABD’de “siyasi bir soruşturmanın” hedefinde olduğunu iddia ederek sığınma talebinde bulundu.

Belaruslu bir yetkili Neumann’a ülkede “süresiz” kalma izni verildiğini söyledi.

Belarus devlet yetkilileri ayrıca, Neumann’ın Belarus sınırından “yasadışı yollarla” geçmek zorunda bırakıldığını çünkü Ukrayna istihbarat örgütlerinin “dikkatini çektiğini” iddia etti.

Neumann, Belarus devlet medya kuruluşu Belta’ya verdiği röportajda “karmaşık hisleri” olduğunu söyledi:

“Belarus beni koruduğu için çok memnunum ama kendi ülkemle sorunlar yaşadığım bir durumda olduğum için de üzgünüm.”

Neumann, geçen yıl temmuz ayında, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınında iki polis memurunu yumruklamakla ve metal bir bariyeri polise karşı kullanmakla suçlandı. Ancak Neumann o tarihte evini çoktan sattığını ve Avrupa’dan Ukrayna’ya geçtiğini belirtti. Ukraynalı yetkililerin kendisini takip ettiğinden şüphelenince de geçen ağustos ayında yürüyerek ABD ile arasında karşılıklı iade anlaşması olmayan Belarus’a geçtiğini anlattı.

Kasım ayında Neumann, Belarus devlet televizyonuna verdiği röportajda ABD’de kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti:

“Herhangi bir suç işlediğimi düşünmüyorum. Suçlamalardan biri özellikle çok üzücü. Benim bir polis memuruna vurduğum iddia edilmiş. Bu tamamen temelsiz bir iddia.”

Belarus’tan ABD’de gördüğü siyasi soruşturma sebebiyle “devlet koruması” istediğini söyleyen Neumann, ailesinin FBI tarafından sorgulandığını ve fotoğrafının arananlar listesinde olduğunu belirtti.

Brest şehrinde kalmayı planladığını ve burada yeni bir hayata başladığını belirten Neumann, eşinin onayını alırsa ailesini de yanına getirmek istiyor.

Neumann, eski ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin 6 Ocak’ta düzenlediği Kongre baskınında rol almakla suçlanan 650’den fazla kişiden biri.

Otoriter lider Aleksandr Lukaşenko tarafından yönetilen Belarus, insan hakları ihlalleri ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline verdiği destekten dolayı pek çok ABD yaptırımının da hedefinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.