Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mariupol’de bombalanan tiyatro binasından kurtulanlar anlatıyor: “Kimse ne yapacağını bilmiyordu”

Rusya, Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’e saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılardan korunmak için aralarında kadın ve çocukların bulunduğu yüzlerce insan Mariupol’de deniz kıyısındaki Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminden kalma tiyatro binasına sığınmıştı. 16 Mart günü bu bina Rus birlikleri tarafından bombalandı. Kaç kişinin öldüğü hâlâ belirsizliğini korurken, binadan sağ kurtulanlar yaşadıklarını BBC’ye anlattı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ile birlikte Mariupol’de yaşayan 27 yaşındaki öğretmen Mariia Rodionova, iki köpeğiyle birlikte yaşadığı apartmandan ayrılmış ve 10 gün önce bölgede bulunan tiyatro binasına sığınmıştı. Ruslar’ın bu binaya saldırdığı günün sabahında köpeklerini su içebilmeleri için binanın ana girişine çıkardığı esnada bombalar tiyatro binasına düştü. Patlamanın etkisiyle binanın camların kırıldığını belirten Rodionova, kendisini korumaya çalıştığını ve her yerden çığlık seslerinin duyulduğunu söyledi.

Patlamanın ardından yüzü kırık cam parçalarıyla dolu birini gördüğünü ve bir başka kadının da bu kişiye yardım etmeye çalıştığı anları şöyle anlattı:

“Kadına durması için bağırdı. Ona, ‘Bekle, dokunma ona. İlkyardım çantamı alıp ikinize de ben yardım edeceğim’ dedim. Fakat çantam tiyatro binasında kalmıştı ve orası yerle bir olmuştu. Oraya ulaşmak imkansızdı. İki saat boyunca hiçbir şey yapamadım. Sadece bekledim, şoktaydım.”

McKenzie İstihbarat Servisi’nin BBC adına yaptığı analize göre, o sabah tiyatro binasına düzenlenen saldırı tek bir bombadan kaynaklı olabilir. Londra merkezli istihbarat servisinin açıklamasında, “Bombanın tam olarak binanın merkezine doğru şekilde isabet etmesinden ötürü bunun bir lazer güdümlü bomba olabileceği çıkarılabilir. KAB-500L veya benzerleri olabilir” ifadeleri kullanıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar’ın paylaştığı görüntülere göre saldırıdan günler önce tiyatro binasının iki yanındaki zemine büyük harflerle ve havadan okunacak şekilde “çocuk” sözcüğü yazılmıştı.

Rusya, tiyatroya düzenlediği hava saldırısını reddediyor. Ayrıca başta Mariupol olmak üzere Ukrayna’daki diğer sivil bölgeleri de bombalamadığını iddia ediyor.

Saldırıdan iki gün önce tiyatro binasına giden araştırmacı gazeteci Andrei Marusov, izlenimlerini şöyle aktarmıştı:

“Birçok kadın ve çocuk için oranın bir merkez haline geldiğini herkes biliyordu. Orada sadece siviller vardı.”

Saldırının yaşandığı gün (16 Mart) saat 06:00 civarı yaşadığı binanın tepesine çıkıp şehri gözlemlemek isteyen Marusov, havada pek çok Rus uçağı gördüğünü ve özellikle tiyatronun bulunduğu bölümün devamlı bombalandığını anlattı.

Saldırıyla ilgili hâlâ netleştirilemeyen birtakım konular da mevcut. Örneğin tiyatro binasına kaç kişinin sığındığı ve saldırıda kaç kişinin hayatını kaybettiği belirsizliğini koruyor.

Şehirden kaçış

Saldırının hemen ardından birçok insanın binadan dışarı doğru koşarak kaçtığını göre Vladyslav, “Bazıları valizleriyle çıktı, kimse ne yapacağını bilmiyordu ve bölge hâlâ bombalanmaya devam ediliyordu” dedi. Şehirden çıkmaktan başa çaresi olmadığını belirten Rodionova, önce Pishchanka Köyü’ne giderek orada birileriyle tanıştığını ve ertesi sabah ise Yalta’ya kadar yürüdüğünü söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Rona Şenol

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.