Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’dan tepki çeken karar: Okullarına dönen kız çocuklarının eğitimi yine engellendi

Taliban, kız çocuklarının ortaokul eğitimlerine devam edeceğini söylemesinin ardından okulları tekrar kapattı. Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinden sonra ilk defa sınıflarına dönen kız çocukları, derslerinin ilk gününde evlerine dönmek zorunda kaldı. Okullarından ayrılan kız çocukları protestolarını sürdürüyor.

Taliban yönetimi, geçen hafta yayımladığı bir karar ile kız çocuklarının ortaokula dönebilmesine izin vermişti.

Taliban Sözcüsü Inamullah Samangani, kapatma kararını onaylarken kararın neden alındığı hakkında bir yorumda bulunmadı. Eğitim Bakanı Sözcüsü Aziz Ahmad Rayan ise “Bu konu hakkında yorum yapmamız yasak” dedi.

Afganistan’daki AFP muhabirleri, başkentteki Zarghona lisesinde yaşananları kameraya aldı. Muhabirlerin anlattıklarına göre öğretmenler, sınıflara girildikten hemen sonra okulun kapandığını duyurdu. Bu karar üzerine aylar sonra okullarına geri dönen kız çocukları üzülerek eşyalarını topladı ve sınıfları boşalttı.

Kabil’deki bir ortaokulda çalışan Palwasha isimli öğretmen, kendisinin ve öğrencilerinin yaşadığı üzüntüyü şöyle dile getirdi:

“Öğrencilerimin ağlayarak sınıftan çıktıklarını gördüm. Onları bu şekilde görmek çok acı vericiydi.”

“Rahatsız edici bir karar”

Birleşmiş Milletler (BM) Elçisi Deborah Lyons sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, alınan kararı rahatsız edici bulduğunu söyledi:

“Taliban yönetiminin kız çocuklarının okula geri dönmesini yasaklayan rahatsız edici bir karar aldığını duydum. Eğer doğruysa, bunun nedeni ne olabilir?”

İnsan Hakları İzleme Komitesi Yönetici Yardımcısı Heather Barr, kararın ardından Afganistanlı kız çocuklarının kararı protesto ettiğini söyledi.

Taliban’dan kızların eğitimine bariyer

Taliban, Ağustos 2021’de iktidarı ele geçirdikten sonra koronavirüs salgınını gerekçe göstererek okulları kapatmıştı. Daha sonra ise sadece erkeklerin okula dönmelerine izin veren bir karar çıkarılmıştı.

Eğitim bakanı, okulların açılmasının Taliban’ın birinci gündemi olduğunu ve uluslararası baskıya boyun eğmediklerini belirtti. Taliban, 12-19 yaş arasındakı kız çocuklarının eğitimine önem verdiklerini ve kız çocuklarının İslami prensiplere uygun eğitim alacaklarını söyledi.

Afganistan’daki birçok aile, Taliban’ın kız çocuklarının eğitiminin önünde engel oluşturabileceğinden endişe ediyor.

Kaynak: France24

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.