Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NATO liderlerinden ortak açıklama: “Ukrayna’ya desteğimiz artarak devam edecek”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, NATO liderleri Ukrayna savaşını konuşmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Zirvenin ardından paylaşılan ortak açıklamada, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya desteğini sürdüreceğinin altı çizildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını “bir neslin gördüğü en büyük güvenlik krizi” olarak nitelendirdi.

NATO üyesi 30 ülkenin lideri bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını değerlendirmek üzere bir araya geldi. Zirvenin ardından kamuoyu ile paylaşılan ortak metinde şu ifadeler yer aldı:

“Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri birliklerini Ukrayna’dan çekmeye çağırıyoruz.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise zirvenin ardından basına açıklamalarda bulundu. Ukrayna halkının özgürlükleri ve gelecekleri için savaştığını belirten Stoltenberg, “Ukrayna’nın yanındayız” ifadesini kullandı.

Rusya’nın saldırılarıyla NATO’nun savunma planlarını harekete geçirdiklerini bir kez daha vurgulayan Stoltenberg, “NATO Mukabele Gücü unsurlarını konuşlandırdık ve doğu kanadımıza 40 bin asker yerleştirdik” dedi. Stoltenberg daha önce Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’ya da dört muharebe gücünün konuşlandırıldığını söylemişti.

Fakat Stoltenberg bir kez daha “savaşın tam teşekküllü bir savaşa dönüşmemesi adına” Ukrayna’ya asker gönderilmeyeceğini söyledi.

Ukrayna’ya daha fazla destek raporu

NATO’nun Ukrayna’ya daha fazla yardım etme konusunda anlaştığını aktaran Stoltenberg, “Yüksek teyakkuz durumunda olacağız. Havada daha fazla uçağımız olacak. Taşıyıcı savaş ürünlerimiz olacak ve muharip birimlerimiz de daimi olarak varlığınız sürdürecek. Toplu bir savunma ve eşgüdüm içerisinde olacağız. Ukrayna’ya daha fazla destek veriyor olacağız. Önemli askeri teçhizat, askeri ve finansal yardımlarımız da olacak” ifadelerini kullandı.

Çin’e uyarı

NATO liderlerinin Çin’e çağrıda bulunduğunu, Çin’in Rusya’ya ekonomik desteği kesmesi ve baskı kurması gerektiğini belirten Stoltenberg, “Çin’e mesajımız şu: Bu acımasız savaşı kınasınlar ve Rusya’yı desteklemesinler. Askeri ve ekonomik destek olmasınlar” dedi.

“Kimyasal silah kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir”

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’yı ve müttefiklerini kimyasal silah kullanmaya hazırlanmak ile suçlamasını endişe ile karşıladıklarını ve bunun kendileri için bir bahane olduğunu söyledi. Kendisine yöneltilen kimyasal silahlar ile ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi:

“Kimyasal silahların kullanılması uluslararası hukukun açık bir ihlâli ve bu durum, çatışmanın doğasını tamamen değiştirir.”

Rusya’nın geçmişte Salisburg de dahil olmak üzere birçok kez kimyasal madde kullandığını belirten Stoltenberg, “Bu savaşın derhal bitmesi lazım. Ukrayna nükleer tehditlere karşı kendini koruyabilsin diye destekler olacak. Ukrayna’ya biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruma sağlamak için siber güvenlik ve ekipman yardımı gönderme kararı aldık” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg’in görev süresi uzatıldı

Öte yandan NATO liderleri bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresi bir yıl daha uzatma kararı aldı. Stoltenberg bu görevi Ekim 2014’ten bu yana sürdürmekteydi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.