Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (8): Furkan Vakfı olayı, Gezi Parkı davası, Cumhur İttifakı dağılıyor iddiaları ve Aydın Engin’e veda

(21 Mart – 27 Mart)

Editörler: Gamze Elvan & İnan Ketenciler

Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen & Büşra Uygun

Haftanın öne çıkanlarını sizler için derledik.

Furkan Vakfı’nın geçen hafta pazar günü (20 Mart) Adana’da düzenlediği eyleme polis müdahale etti. Vakfın sosyal medya hesabından cop, biber gazı ve plastik mermilerle yapılan müdahale nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifası istendi. Bakan Soylu ise olaya ilişkin “Tüm tahrik, hakaret ve istismara rağmen orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi. Adana Valiliğimizce gerekli soruşturma başlatılmıştır” açıklamasında bulundu

Gezi Parkı davası devam ediyor. Yeniden açılan Gezi davasının altıncı duruşması 21 Mart’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşma arasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, 4 Mart’ta Osman Kavala ve Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapisle, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise 15 yıldan 20 yıla dek hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. Bu duruşmada ise mahkeme heyeti Kavala’nın tutukluluk halinin devamına, soruşturmanın genişletilmesi ve usule dair taleplerin reddine, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlar için süre verilmesine oy çokluğuyla karar verdi. Gelecek duruşma 22 Nisan’da. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son zamanlardaki dış politika görüşmeleri ve açıklanan yeni seçim yasasında barajın yüzde 7’ye indirilmesinin ardından Ankara kulislerindeki bazı iddialara göre MHP ve AKP, seçim öncesinde yol ayrımına gidebilir. “Cumhur İttifakı’nın kaleleri” haber serimizde, İstanbul-Esenler’e gittik ve vatandaşlara düşüncelerini sorduk.

Gazeteci ve yazar Aydın Engin perşembe günü (24 Mart) hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Engin, 8 Mart’ta geçirdiği safrakesesi ameliyatının ardından gelişen komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu. Aydın Engin, kendi isteği ve salgın nedeniyle tören yapılmadan, cuma günü (25 Mart) Çengelköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligarklara başta Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkeler tarafından yaptırımlar uygulanmaya başladı. Yaptırımlardan kaçan oligarklar, süperyatları için güvenli limanlar arıyor. Bu limanlardan biri de Türkiye. Eski Rusya Devlet Başkanı ve Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Dimitri Medvedev’in 74 metre uzunluğundaki süperyatı “Universe”, İstanbul-Bakırköy’de bulunan Ataköy Marina’ya demir attı. Yatın ilk görüntülerini Medyascope’tan Senem Görür ve Burak Siperli çekti

Altı muhalefet partisi lideri Ahlatlıbel’de yapılan ilk görüşmeden yaklaşık bir buçuk ay sonra tekrar bir araya geliyor. Muhalefet parti liderleri DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde bugün (27 Mart) buluşacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.