Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Başmüftüsü’nden fetva: “Ukrayna’daki savaş helal, Müslüman Rus askerleri şehit sayılacak”

Rusya’da Müslüman cemaatinin resmi lideri ve Rusya Müslümanları Merkezi Ruhani İdaresi Başmüftüsü Talgat Taceddin, 25 Mart’ta yayımladığı bir fetva ile Ukrayna’daki savaşta ölen Müslüman Rus askerlerinin şehit sayılacağını açıkladı.

Ali İmran suresinden referanslar içeren söz konusu​ fetvada, Donbas’ı korumak için ve Ukrayna’daki özel operasyon da dahil olmak üzere Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin parçasıyken hayatını kaybeden askerlerin “Kuran-ı Kerim ayetlerine ve şeriat normlarına göre” şehit sayılacağı yorumu yer aldı. 

Talgat Taceddin ve Vladimir Putin

Fetvada atıfta bulunulan Ali İmran suresinin 169. ayeti ise şöyle:  

“Allah yolunda öldürülenleri ölü sanma. Bilakis onlar diridirler, Rabb’leri katında rızıklanmaktadırlar.”  

Talgat Taceddin tarafından imzalanan ve Rusya Müslümanları Merkezi Ruhani İdaresi tarafından yayımlanan fetva, söz konusu teolojik kararı İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet Müslümanları’nı faşizme karşı savaşmaya çağıran 15 Mayıs 1942 tarihli fetvaya benzetiliyor.

“Önleyici savaş helaldir”  

Talgat Taceddin 16 Mart’ta yayımladığı bir fetvada ise İslam tarihinden savaşları örnek göstererek, Ukrayna’ya saldıran Rusya’nın “savunmacı” tarafta bulunduğunu iddia etmişti. 

Fetvada, saldırgan bir tarafa karşı açılan savaşların özünde savunma amacı taşıdığı ve Tebük, Hayber ve Müte savaşlarının da bu niteliği taşıdığı söylenmişti.

Fetvada yer alan iki madde ise şöyle:

1) Rusya’nın saldırgan tarafı barışa zorlamak için Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonun, tüm Rus vatandaşlarını NATO ve ‘kolektif Batı’ tarafından yaratılan oldukça gerçek nükleer ve biyolojik silah tehdidinden korumak için mecburi savunma ve savaş önleme amacı taşıyan bir hamle olduğunu onaylıyoruz.  

2) Yüce Allah, kutsal Kuran-ı Kerim’de şunları söyler:   

‘Onlar ki benim yolumda hicret edenler, yurtlarından çıkarılanlar, yolumda eziyet görenler, savaşanlar ve öldürülenlerdir. İşte bunların kötülüklerini örterim. Onların yaptıklarının karşılığı Allah’ın yanındadır. Kuşkusuz, onları içinden nehirler akan Cennetlere koyacağım. Karşılıkların en iyisi, Allah katındadır.‘ (Ali İmran, 195)”

Kaynak: Biznes Gazeta 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.