Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Barış görüşmelerine katılan Roman Abramovich ve Ukraynalı müzakereciler bilinmeyen bir kimyasalla hedef alındı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligark Roman Abramovich ve iki Ukraynalı üst düzey müzakerecinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen müzakereler sonrası zehirlendiğini iddia etti.

Haberde, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki görüşmenin ardından Roman Abramovich ve iki Ukraynalı üst düzey müzakerecinin ellerinde ve yüzlerindeki derilerin soyulduğu ve gözlerinde kızarıklıklar olduğu belirtildi. Abramovich ve Kırım Tatarı Rüstem Usmanov’un da aralarında bulunduğu kişilerin durumlarının iyi olduğu ve hayati tehlikelerinin olmadığı aktarıldı.

Abramovich’e yakın bir kaynak, WSJ’ye verdiği demeçte, Abramovich ve müzakerecileri kimin zehirlendiğini bilmediğini söyledi. WSJ’nin konuştuğu kaynaklar Kremlin’de barış sürecini sabote etmek isteyen bir radikal örgütten şüphelenirken; Kremlin ise şüpheli zehirlenmeler hakkında yorum talebine cevap vermedi.

Hollanda merkezli araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat’daki analistler, 3-4 Mart tarihlerinde Kiev’deki görüşmenin ardından ismi geçen kişilerin “kimyasal bir silah” ile zehirlendiklerine ilişkin tutarlı belirtiler gösterdiklerini teyit etti.

Bellingcat’in sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Müzakere heyetindeki üç kişi ilerleyen saatlerde Kiev’de bir apartman dairesine çekildi. O akşam ilk semptomları hissetmeye başladılar. Sonraki gün ise heyet, Rusya ile gayriresmi müzakerelere devam etmek için Kiev’den Polonya’ya ve oradan da İstanbul’a gitmek üzere Lviv’e geçti.”

“Sadece bir uyarıydı”

Semptomlardan sonra Bellingcat araştırmacısından kimyasal silah uzmanlarınca bir inceleme talebinde bulunuldu ve araştırmanın sonucunda uzmanlar, müzakerecilerin belirlenemeyen bir kimyasal silahla hedef alındığı sonucuna vardı. Abramovich ile birlikte zehirlendiği iddia edilen diğer iki kişinin semptomların belirlenmesinden önce çikolata yediği ve sadece süt içtiği bilgisi de paylaşıldı.

Bellingcat İcra Direktörü Christo Grozev, Almanya’dan gelen adli tıp ekibinin şüphelenilen zehrin tespiti için olayın üzerinden çok fazla zaman geçtiğini açıkladı. Grozev, “Öldürmek için zehirlemediler, sadece bir uyarıydı” dedi.

Görme yetisini kaybetti, Türkiye’de tedavi gördü

The Guardian’dan Shaun Walker’a konuşan kaynaklar da WSJ ve Bellingcat’in haberini doğruladı ve Abramovich’in zehirlenme belirtileri gösterdiğini aktardı. Kaynaklar, Abramovich’in birkaç saatliğine de olsa görme yetisini kaybettiğini ve Türkiye’de tedavi gördüğünü söyledi.

Müzakerelerde aktif bir rol üstlenmişti

Konuya aşina kaynaklara göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun bir süredir yakın ilişkisi bulunan Rus oligark Abramovich, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya savaş açmasının ardından, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin ilk aşamasında aktif bir rol üstlenmişti. Abramovich, Kiev ile Moskova arasındaki ilk resmi görüşmelerin başladığı zaman diliminde, müzakerelerin düzenleneceği Belarus’ta görülmüştü.

Kaynak: Wall Street Journal

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.