Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Müzakere masası İstanbul’da kuruluyor

Dünyanın gözü kulağı bir ayı aşkın bir süredir Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında. Rus ve Ukraynalı heyetler, savaşın son bulması hedefiyle bugün (28 Mart) İstanbul’da masaya oturacak. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, müzakerelerde ülkesinin tarafsızlığını korumaya hazır olduklarını söylemişti. İşte savaşın 33. gününde bilmeniz gerekenler.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün (27 Mart) telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, iki liderin, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye’nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti. İki lider, Rusya ile Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda da mutabık kaldı.

“Hedefimiz barış”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile düzenlenecek bir sonraki müzakerelerde, Ukraynalı heyetlerin önceliklerinin egemenlik ve toprak bütünlüğü olacağını söyledi. Zelenskiy, “Hedefimiz ülkemizde bir an önce barış ve normal hayata dönüş” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın barış anlaşmasının bir parçası olarak tarafsızlık ilkesini müzakere etmeye hazır olduğunu ancak bunun üçüncü taraflar tarafından garanti edilmesi ve ülke içinde referanduma sunulması gerektiğini belirtti.

Reuters’ın haberine göre Zelenskiy, Ukrayna’da Rusça’nın kullanımının da barış görüşmelerinde tartışılan bir konu olduğunu sözlerine ekledi. Zelenskiy, Ukrayna’nın silahsızlandırılması gibi diğer Rus taleplerini tartışmayı ise reddetti.

Ukrayna Askeri İstihbarat Servisi, Rusya’nın Ukrayna’yı Kuzey ve Güney Kore’ye benzer bir şekilde ikiye bölmeyi planladığı konusunda uyarıda bulundu. İstihbarat Şefi Kirilo Budanov, Putin’in Ukrayna’nın doğu ve güney kısımlarını ülkenin geri kalanından ayırmaya çalıştığını söyledi.

Oscar’da Ukrayna’ya destek

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken Los Angeles’ta düzenlenen Oscar Ödülleri’nin kırmızı halısında bazı ünlüler, Ukrayna’ya destek mesajları yolladı.

Benedict Cumberbatch, smokininin üzerine Ukrayna bayrağı rozeti taktı.

Biden: “Rejim değişikliği çağrısı yapmadım”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, cumartesi günü (26 Mart) Polonya’nın başkenti Varşova’daki konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenmiş ve Putin’in iktidarda kalamayacağını söylemişti. Kremlin ise Biden’ın bu açıklamalarını sert bir dille eleştirmiş ve “Buna karar verecek olan Biden değil. Rusya lideri Ruslar tarafından seçiliyor” demişti.

Putin için sarf ettiği “Artık görevde kalamaz” cümlesine açıklık getiren Biden, Rusya için bir rejim değişikliği çağrısı yapmadığını söyledi. Vaşington’da gazetecilerin Rusya’da rejimin değişmesi çağrısı yapıp yapmadığı soruları ile karşı karşıya kalan Biden, “Hayır” yanıtını verdi. 

Almanya füze savunma sistemi almayı planlıyor

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ülkesinin olası bir Rus saldırısına karşı kalkan oluşturmak için bir füze savunma sistemi satın almayı düşündüğünü söyledi. Scholz, ARD’ye verdiği demeçte, kendisine sorulan “Almanya, İsrail’deki Demir Kubbe gibi bir sistem satın alacak mı?” sorusu üzerine “Bu kesinlikle tartıştığımız konulardan biri” yanıtını verdi.

Ukrayna’nın altyapısına verilen zarar 63 milyar dolar

Kiev Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin açıklamasına göre, Rusya’nın saldırıları Ukrayna’nın altyapısına en az 63 milyon dolarlık zarar verdi. Bombardımanda dört bin 431 bina, 92 fabrika ve depo, 378 okul zarar gördü. 12 havalimanı, yedi termik ya da hidroelektrik santrali ele geçirildi veya yıkıldı.

Ukraynalılar ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından bu yana 2,5 milyondan fazla Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı ve Polonya’ya geçti. Bu mültecilerin bir kısmı başka ülkelere gitmek için Polonya’yı terk ederken; Varşova Üniversitesi’nden bir araştırmacı 1,3 milyon kadar mültecinin halen Polonya’da olduğunu söyledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.