Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (11): Rusya, Ukrayna’ya saldırıyor & İstanbul’da kurulacak müzakere masasından sonuç çıkar mı?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları birinci ayını doldururken; taraflar arasındaki müzakere masası İstanbul’da kuruluyor. Rusya, Ukrayna’dan çekilmek zorunda kalır mı? Savaş nasıl son bulur? Türkiye’de kurulacak müzakere masasından bir sonuç çıkar mı? NATO Zirvesi’nin Türkiye’ye yansımaları ne oldu? Avrupa Birliği’nin (AB) yayımladığı Stratejik Pusula’ya Türkiye neden bu kadar tepki gösterdi? Dış politikada atılan son adımlar neyin habercisi? Kordiplomatik’te Senem Görür sordu, emekli büyükelçiler Selim Kuneralp ve Namık Tan ve Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Bahadır Kaleağası yorumladı.

Uzmanlar, çok kısa zaman önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Beyin ölümü gerçekleşti” dediği NATO’nun, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarıyla daha da güçlendiği hatta dirildiğini düşünüyor. 25 Mart’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’ni değerlendiren eski Vaşington Büyükelçisi Namık Tan, “NATO bu krizi büyük ölçüde, hatta kendisinden beklenmeyecek kadar, iyi yönetiyor. Çok riskli bir durumdan geçiyoruz, Soğuk Savaş’tan sonraki en büyük kriz ile karşı karşıyayız. Bunun nükleer bir çatışmaya evrilebileceği de konuşuluyor” dedi. Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Bahadır Kaleağası ise NATO Zirvesi’nin gizli aktörünün Çin olduğuna dikkat çekti.

“Coğrafya kime işaret ediyorsa o ülke arabuluculuk yapar”

Batılı ülkelerin Türkiye’nin de katılımıyla daha güçlü bir “Batı Bloku” isteyeceğine vurgu yapan Kaleağası, “Yaptırımların tarafında yer alması elbette Batı’yı güçlendirir. Coğrafya kime işaret ediyorsa arabuluculuk o yapar. Keşke bu krize Türkiye, rekabet gücü açısından, elzem olarak alanlarda daha ileri bir ülke olarak girseydi” dedi.

“Görüşmelerden bir sonuç çıkmaz”

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin 29-30 Mart’ta İstanbul’da düzenleyeceği barış müzakerelerine ve Türkiye’nin bu krizdeki arabuluculuk rolüne de değinen Tan, “Umarım yanılırım ama görüşmelerden sonuç alınamayacak. Her iki taraf biraz da zaman kazanmak amacıyla yapıyor bunu. Rusya’nın başka türlü amaçları da olabilir. Her ne olursa olsun bu görüşmelerin Türkiye’de yapılacak olması iyi bir şey” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.