Ukrayna’daki savaş erken doğumları artırdı, bebekler bombaların altında yaşam mücadelesi veriyor

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ikinci ayına girmesiyle beraber doktorlar, ülkenin bazı bölgelerinde erken doğumların ciddi şekilde arttığını söyledi. BBC’ye konuşan Harkov ve Lviv’deki doğum kliniklerinin yöneticileri, erken doğum oranlarının stres ve savaşla bağlantılı bazı tıbbi sebeplerle son birkaç haftada üçe katlandığını belirtti.  

Savaş sırasında doğan bebeklerden Polina, Harkov’un bölgesel doğum kliniğinde 630 gram ağırlığında dünyaya geldi. Anne karnında normal sürede kalan bir bebeğin ortalama ağırlığı, Polina’nın ağırlığından beş kat daha fazla. 800 gram ağırlığındaki Viktoriya ise annesinin savaş başında Kiev’den kaçmasının ardından mart başında ikiziyle birlikte Lviv’de hayata gözlerini açtı. Biri mülteci, diğeri ise Rus bombardımanı altındaki bir şehirde hayata tutunmaya çalışan iki kız, annelerin ve doktorların karşılaştığı yıpratıcı koşulları gözler önüne seriyor. 

Fotoğraf: BBC

Polina’nın bakımından sorumlu İryna Kondratova, Harkov doğum kliniğinde her iki doğumdan birinin erken doğum niteliği taşıdığını ve bu oranın normalden üç kat fazlasına tekabül ettiğini belirtti. Doktor Kondratova şu açıklamalarda bulundu: “Enfeksiyonlar, tıbbi yardımın eksikliği, kötü beslenme… Savaş erken doğum riski yaratıyor. Donetsk ve Luhansk’dan pek çok hastamız bulunduğu için bizim erken doğum oranımız zaten yüksekti. Çatışma bölgelerinde kadınlar kalabalık sığınaklarda oldukça fazla vakit geçiriyor ve buralarda enfeksiyon riski yüksek. Kadınların buralarda ihtiyaç halinde tıbbi yardıma ulaşmaları da daha zor.” 

Kondratova, erken doğum oranları artmasına rağmen kadınların Harkov’daki çatışmadan kaçmasıyla toplam hasta sayısının düştüğünü de ekledi. 

Ülkenin diğer ucundaki çatışmadan uzak Lviv kentine ise büyük bir insan akını var. Viktoriya’nın annesi Iryna Zelena, doğumdan birkaç gün önce Kiev’den Lviv’e gelenlerden biri. Zelena, Kiev’i terk etme sebebini, “Büyük çaplı top atışları yüzünden kaçtık. Orada tüm zamanımız sığınakta geçti” sözleriyle açıklarken Viktoriya’nın ve ikiz kardeşi Veronika’nın normalden yedi hafta önce doğmasına, savaşın ilk günlerini sığınakta geçirmenin yarattığı stresin sebep olduğuna inanıyor. 

Sokağa çıkma yasakları bulunmayan ve topçu bombardımana tutulmayan bir yer bulma umuduyla Kiev’den Lviv’e gelen başka bir anne ise hamileliğinin altıncı ayındaki Olga Bogadiza. Lviv’e gelişinin üç gün sürdüğünü ve tüm bu süre zarfında bir şey yiyip içemediğini belirten Bogadiza yaşadıklarını şöyle anlattı: 

“Bir tabir vardır bilir misiniz? ‘Hayvansı korku.’ Bu, acı çekme veya doğum korkusu gibi bir şey değil. Bu cildini acıtan bir korku. O kadar korkuyorsunuz ki bir şey yiyemiyorsunuz veya düşünemiyorsunuz. Lviv’e geldiğimde doktor bana üç buçuk kilo verdiğimi ve gelişimleri durduğu için bebeklerimin hayatlarının tehlikede bulunduğunu söyledi.”

Bogadiza’nın ikiz bebekleri tekrar gelişmeye başladı. Beş yaşındaki abileri ise annesini her ziyaretinde kardeşlerinin ne zaman geleceğini soruyor. (Fotoğraf: BBC) 

Füzelerin altında bakım

Ancak Rus füzelerinin ülkenin en güvenli şehirlerinden Lviv’i hedef almasıyla beraber Polina ve Viktoriya gibi hassas bebeklerin bakımı evlere taşınmak zorunda kaldı. Doktor Kondratova, Harkov’daki klinikte çalışanların hava saldırısı uyarılarına rağmen en küçük bebeklerle yoğun bakımda kalmaya karar verdiğini söyledi:

“600 gramlık bir bebeği sığınağa gönderemezsiniz. Bu tek yönlü bir seyahat olur. Bu sebeple çocuklarla burada kalıyoruz ve bombardımanı onlarla beraber atlatıyoruz.”

Viktoriya’nın kız kardeşi Veronika ise çoktan yoğun bakımdan ayrıldı ve annesiyle beraber bir hastane odasında kalıyor. Siren sesleri duyulduğunda İryna onunla beraber sığınağa iniyor ancak hareket edemeyecek kadar hassas durumdaki Viktoriya’yı yoğun bakım ünitesindeki kuvözde bırakmak zorunda. 

“Duygusal anlamda bu çok zor. Kalbimi iki parçaya ayırmak gibi bir şey. Bir bebeğim benimle geliyor, diğeri ise doktorlarla kalıyor. Her zaman ‘Her şey yolunda mı?’, ‘Kızım nasıl hissediyor?’ diye düşünüyorum. Ancak bu durumda yalnızca güçlü kalmamız gerekiyor.”

Viktoriya’nın ikiz kardeşi Veronika (Fotoğraf: BBC) 

Güvenli bir sığınak algısıyla bakılan Lviv’deki hastane ise pencereleri kum çuvallarıyla tahkim etti, şimdi ise kuvözlerdeki en hassas hastalar için yer altında özel bir sığınak inşa ediyor. Hastanelerin de Rusya tarafından hedef alındığı bu savaş dünyayı derinden etkilerken Viktoriya ve Polina gibi bebekler ise hayatta kalma mücadelesi veriyor. İryna, küvöz içindeki bebeğinin ellerini tutarak şunlar söylüyor: “O bir Ukraynalı ve kazanacak.”  

Geçen haftalarda Mariupol’de bir doğum hastanesi Rus füzeleriyle vurulmuştu. (Fotoğraf: SkyNews)
Vurulan hastaneden kaçan hamile kadınların sığındığı bir tiyatro da bahçedeki “ÇOCUKLAR” uyarısına rağmen Rusya tarafından bombalanmıştı. (Fotoğraf: SkyNews)

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.