Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: “Öyle bir fark yiyeceksiniz ki YSK da seçim kurullarınız da sizi kurtarmaya yetmeyecek”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan seçim yasalarında yapılmak istenen düzenlemelerin iktidarın seçmeni ikna yoluyla elde edemediği oyları “hile yoluyla almak” amacı taşıdığını söyledi. Seçimlerde iktidar blokunun “fark yiyeceğini” vurgulayan Buldan, YSK’nın da seçim kurullarının da iktidarı yenilgiden kurtaramayacağını belirtti.

Partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuşan Buldan, AKP ve MHP iktidarını sert sözlerle eleştirdi. Buldan, temel ihtiyaç ürünlerinin KDV oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesinin marketlere yansımayacağını belirterek, maliyet artışına yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

“Kürtler Meclis’e girmesin diye koydukları barajı şimdi MHP Meclis’e girsin diye indiriyorlar”

Önceki hafta Cumhur İttifakı’nın ortakları AKP ve MHP tarafından TBMM’ye sunulan ve bugün Genel Kurul’da görüşülecek olan seçim yasalarında yapılacak değişiklik de Buldan’ın gündemindeydi. Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesini ve seçim yasa teklifini eleştiren Buldan, şöyle konuştu: 

“Sandığa giremeceyek oyun, sandıktan çıkması için yol bulmaya çalışıyorlar. İktidarın, ikna yoluyla elde edemeyeceği oyları hileyle alma peşinde olduğunu biliyoruz. Öyle bir fark yiyeceksiniz ki YSK da seçim kurullarınız da sizi kurtarmaya yetmeyecek. Kürtler Meclis’e girmesin diye koydukları barajı şimdi küçük ortakları MHP Meclis’e girsin diye indiriyorlar. HDP’siz siyaset, parlamento ve değişim hesapları yapanlar dikkat etsinler. Kendilerine siyasetin çöplüğünde şimdiden yer ayırsınlar. AKP ve MHP’nin yeri siyasi çöplüğün ta dibidir.” 

“Yaptıkları köprüler halkın cebi ile yandaşın kasası arasında kurulan soygun köprüsüdür”

18 Mart’ta açılan Çanakkale Köprüsü ve köprü geçişleri konusunda verilen araç sayısı garantisini eleştiren Buldan, “Zengine kur faiz garantisi, müteahhite yol, köprü rant garantisi halka ise yoksulluk dayatması işte bunların sisteminin özüdür. Geçen hafta yine bir müjde verir gibi Çanakkale Köprüsü’nün açılışını gerçekleştirdiler. Bu köprünün maliyeti 2,7 milyar euro yani 44 milyar TL. Günlük 45 bin araç garantisi var ve geçiş ücreti ise 272 TL. Her bir rakam AKP iktidarının asıl amacının ihale ve rant dağıtmak olduğunu bizlere gösteriyor. Yaptıkları köprüler halkın cebi ile yandaşın kasası arasında kurulan soygun köprüsüdür” dedi.  

“Beşli çetenin başındaki şirket AKP’dir, merkezi de saraydır”

AKP tarafından geçen cuma günü (25 Mart) Meclis’e sunulan torba kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Buldan, şunları söyledi:  

“Torba yasayla, ‘beşli çete’ denilmesini yasaklayan yasayla, hırsıza hırsız, çeteye çete denilmesini yasaklamak istiyorlar. Beşli çeteye dokunulmazlık kazandırmaya çalışıyorlar. Beşli çetenin başındaki şirket AKP’dir, merkezi de saraydır. Ne yaparsanız yapın biz hırsıza hırsız, çeteye çete demeye devam edeceğiz.” 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü (29 Mart) kabine toplantısının ardından temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüleceğini açıkladığını hatırlatan Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi marketlere yansımayacaktır. Maliyet artışına yol açan nedenler ortadan kaldırılmadan tek başına KDV indirimi halkı rahatlatmaz. Bu nedenle akaryakıt ve ulaşımdaki ÖTV kaldırılsın , mazot fiyatları indirilsin, çiftçiye destek verilsin.”  

“Aksem’in ölümünün bütün yönleriyle aydınlatılması için etkin bir soruşturma derhal başlatılmalı”

Buldan, Şanlıurfa’da, Özel Harekât polislerinin atış talimi yaptığı bölgede cansız bedeni bulunan Muharrem Aksen’in vefatına ilişkin ise şöyle konuştu:  

“16 yaşındaki Muharrem Aksem’in cansız bedeninin bulunduğu yer atış yapılan bir bölgedir, meradır ve insanların geçtiği bir yerdir. Halka yönelik herhangi bir uyarının, bilgilendirmenin olmaması elbetteki tehlikenin boyutunu daha da artırmaktadır. Aksem’in ölümünün bütün yönleriyle aydınlatılması için etkin bir soruşturma derhal başlatılmalı ve sorumluluğu bulunanlar mutlaka açığa çıkarılmalıdır.”

Aysel Tuğluk açıklaması 

Demans tanısı konulan eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk’un bir an önce tahliye edilmesi talebini yineleyen Buldan, bu konu üzerinden AKP ve MHP iktidarını sert sözlerle eleştirdi:

“İşkenceye sıfır tolerans dediler ve işkenceciye tolerans iktidarı oldular. 28 Şubat’ın mağduruyuz dediler, zulüm yarışında 28 Şubatçıların önüne geçmeyi başardılar. Hukukun üstünlüğü dediler, kendi hukuklarını yarattılar ve ülkeyi hukuksuz bir hale getirdiler. Ölüm siyaseti hasta tutuklulara yönelik düşmanlık hukuku AKP-MHP’nin iktidar siyaseti olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendisine demans tanısı konulmasına ve cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyecek olmasına rağmen, Aysel Tuğluk’un tahliyesi ertelenmektedir. Cezaevlerini toplama kampına dönüştüren işkence uygulamasına son verin, Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm hasta tutukluları derhal tahliye edin.”

Furkan Vakfı tepkisi 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Furkan Vakfı üyelerine yönelik Adana’daki polis şiddetine de şu sözlerle tepki gösterdi:

“Furkan Vakfı’nın Adana’da yapmak istediği basın açıklamasına, kolluk güçlerinin yapmış olduğu hukuk, insanlık dışı saldırı AKP-MHP iktidarının siyasetteki sokaktaki gerçek yüzünü herkese tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Adana’daki tablo uzun bir süredir cezaevlerinde, karakollarda görünmez kapılar ardında rutin hale getirilen işkencenin sokaklara taşmış ve açık alanda uygulanmış bir halidir.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.