Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi’nde kayyumları savunduğu iddia edilen CHP’li Belediye Başkanı Hasan Akgün Medyascope’a konuştu: “Yasa ile İçişleri Bakanlığı’nın eline verilen bu silahın alınmasını istedim”

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kazandığı belediyelere kayyum atanmasını savunduğu ileri sürülen Büyükçekmece Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Hasan Akgün, Medyascope’a konuştu. Akgün, kayyumları savunmadığını, yasayla İçişleri Bakanlığı’na verilen bu yetkinin yasal düzenleme ile elinden alınması gerektiğini belirterek, “Ben yasal değişiklik yapılmadan bunun süreceğini söyledim. Konu ile ilgili genel başkanımız ve genel başkan yardımcısına da bilgi verdim” dedi.

Fransa’nın Strazburg kentinde 23 Mart’ta düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AKYBYK) 42. Genel Kurul Toplantısı’nda HDP’li belediyelere kayyum atanmasını desteklediği ileri sürülen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Medyascope’a konuştu. Akgün, 21 yıldır Türkiye delegesi olarak konseyde görevli olduğunu, bugüne kadar Türkiye’yi ve doğruları savunduğunu söyledi:

“Benim kayyum uygulamalarına daha önce de gösterdiğim tepkiler konseyin kayıtlarında mevcuttur. Avrupa Birliği’nin bizi kendisinden uzaklaştırmaması gerektiğini, uzaklaştırdıkça hukuk ve demokrasi alanında geri kalacağımızı söyledim. Terör oldukça, yasada İçişleri Bakanlığı’na verilen bu yetkinin, yani silahın siyasiler tarafından kullanılacağını söyledim. Bunun yasal değişiklikle kaldırılması gerektiğini ifade ettim. Terör tanımının yasada çok geniş olması nedeniyle yarın bir bakan çıkıp Hasan Akgün’ü bile görevden alabilir. Bu silahın yasal değişiklikle bakanlığın elinden alınması gerektiğini söyledim. Ben konuşmamda kayyumu nasıl savunduğunu anlamış değilim. Yıllarca bu uygulamayı kınadım ve bir suç varsa bağımsız yargı karaları ile ortaya konulmasından yana oldum.”

Akgün, konu ile ilgili haberin basında yer alması üzerine hem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hem de CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile görüşerek konuşmasının kayıtlarını gönderdiğini, hiçbir zaman kayyum uygulamasını savunmadığını, konuşmasının bütününde bunun ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.