Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afazi teşhisi konulan ABD’li aktör Bruce Willis oyunculuğu bıraktı

ABD’li ünlü aktör Bruce Willis, kendisine konuşma ve yazma yeteneklerini etkileyen afazi hastalığı teşhisi konması nedeniyle oyunculuk kariyerini sonlandırdı.

67 yaşındaki Bruce Willis’in eşi Emma Heming-Willis ve eski eşi Demi Moore da dahil olmak üzere ünlü aktörün ailesi Instagram’ndan paylaştıkları açıklamada, Bruce’un afazi hastalığına yakalandığını, bu hastalığın bilişsel yeteneklerini etkilediğini ve bu yüzden kariyerini sonlandırdığını doğruladı:

“Ailesi olarak, sevgili Bruce’umuzun bazı sağlık sorunları yaşadığını ve yakın zamanda bilişsel yeteneklerini etkileyen afazi teşhisi konduğunu paylaşmak istedik. Bu nedenle kariyerini bırakıyor.”

1970’lerin sonunda Broadway’de aldığı sahne ile oyunculuk kariyerine adım atan Willis, 1989’da Moonlighting dizisinde canlandırdığı David Addison karakteriyle dünya genelinde ilgi görmüştü.

Öte yandan Willis, Pulp Fiction ve Die Hard gibi ses getiren aksiyon filmlerinde de yer almıştı.

Altın Küre ve Emmy sahibi Willis’in filmleri dünyada 3,5 milyar dolar gişe hasılatı yaptı.

Afazi (söz yitimi) hastalığı nedir?

Afazi, bir kişinin konuşma, yazma ve anlama yeteneklerini etkileyen ve bu yüzden iletişim kurmasını engelleyen bir hastalık.

Afazi, beynin sol tarafında yer alan konuşma işlevlerinin hasar görmesinden kaynaklanıyor. Uzmanlar afazi hastalığının en yaygın nedenlerinin felç, şiddetli kafa travması ve beyin tümörü gibi nörolojik durumlardan kaynaklandığını ve en çok 65 yaş ve üzeri kişilerde görüldüğünü söylüyor.

Bu hastalığın en güçlü belirtileri ise konuşmada, adlandırmada, anlamada, okuma ve yazmada güçlük ile konuşma esnasında garip ve uygun kelimeler kullanma olarak karşımıza çıkıyor.

Uzmanlar afazi hastalığının tedavisinin hastanın beyninde oluşan hasarın büyüklüğüne, beyin travmasından sonra geçirilen zamana, hastanın yaşına, cinsiyetine ve psikolojik durumuna bağlı olduğunu dile getiriyor.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.