Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çavuşoğlu’ndan Batı’ya mesaj: “Türkiye’nin kıymetini iyi bilmeleri lazım”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştaki rolüne, olası bir Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy görüşmesine ve Türkiye’nin birçok ülke ile ilişkilerinin geleceğine dair açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, bir veya iki hafta içerisinde Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının görüşebileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu A Haber canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da bir araya gelmesi ve görüşmelerden çıkan sonuçlar hakkında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Her şeyden önce Türkiye’nin iki tarafı bir araya getirmesi ve iki tarafın da toplantıların Türkiye’nin olmasını istemesi Türkiye’ye duyulan güvenin göstergesidir. Bu da izlediğimiz dengeli ilkeli politikanın bir sonucudur. Türkiye doğruya doğru, yanlışa yanlış ve yapabileceklerini söyleyen yapamayacaklarını da aynı şekilde açıklayan bir tutum sergiledi” ifadelerini kullandı.

“En çok çaba sarf eden ülke Türkiye, en anlamlı netice İstanbul’da alındı”

Ciddi bir sınama ve ciddi bir tehdit olduğunu ve Türkiye’nin savaşın sona erdirilmesi için mücadele ettiğinin bir kez daha altını çizen Çavuşoğlu, “Bu konuda en çok çaba sarf eden ülke Türkiye. En anlamlı netice İstanbul’da alındı. Ama her şey bitmedi. Bazı konularda bir uzlaşıya varıldı, artık bazı konuların tartışılmadığını görüyoruz” dedi.

“Dışişleri bakanları 1-2 hafta içinde görüşebilir”

Müzakerelerde teknik heyetlerin ardından dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi ve daha sonra olası bir mutabakatta bu metni dışişleri bakanlarının paraflayacağını ve en sonunda da iki ülkenin liderlerinin bir araya gelmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Biz ikinci aşamada dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için gerekli çalışmayı yapıyoruz. Dün Dimitri Kuleba ve Sergey Lavrov ile mesajlaştık. Bu konudaki telkinlerimizi ve bize düşen konularda elimizden geleni yapacağımızı söyledik. İki taraf da hazır oldukları zaman böyle bir toplantıya gelmek istediklerini söyledi. Bizim hem ev sahibi hem kolaylaştırıcı hem de elimizden geldiği kadar dürüst bir müzakerecilik yapan bir ülke olarak kesin bir tarih vermemiz mümkün değil. Ama aşağı yukarı 1-2 hafta içinde üst düzey bir görüşme olabilir” açıklamasında bulundu.

“Putin Türkiye’ye gelecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla geçtiğimiz haftalarda hem Lviv hem de Moskova’yı ziyaret ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Şimdi Sayın Putin’in Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için Türkiye’ye gelme durumu var. Rusya’dan bir tarih bekliyoruz” dedi.

“‘Türkiye Ukrayna’ya asker gönderecek’ iddiaları doğru değil”

Çavuşoğlu, Ukrayna heyetlerinin “Aralarında Türkiye’nin de dahil olduğu sekiz ülkenin Ukrayna’ya garantör olsun” açıklamasını da değerlendirdi:

“Mutabakat metni çıkmadan kesin bir yorum yapmak doğru değil, Rusya’nın da bu ülkelerin garantörlüğüne karşı çıktığı algısı doğru değil. Ruslar’ın bu konuda bir açıklaması olmadı. Ukrayna, ‘Ben NATO’ya üye olmayacağım ama benim güvenliğimin garanti edilmesi lazım’ diyor. Gazetelere bakıyoruz. ‘Türkiye otomatikman güç gönderecek’ ifadesi kullanıyor. Böyle bir şey yok. Türkiye savaşın içine girecek, asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil. Garantörlüğü kabul edip etmemek ise şartları gördükten sonra karar verilecek.”

“Abramovich’in çabalarını tüm dünya görüyor”

Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligark Roman Abramovich’in de İstanbul’da düzenlenen müzakerelere gayriresmi olarak katılması hakkında da açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Abramovich’in savaşın başladığı günden itibaren sonlanması için çaba sarf ettiğini ve çabalarını tüm dünyanın gördüğünü söyledi.

Ukrayna’nın da bu konuda olumlu açıklamalarda bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, liderler ve ülkeler arasında birtakım kanalların açık olması gerektiğini vurguladı:

“Abramovich’in faydalı bir noktada olduğunu görüyoruz. Resmi ve gayri resmi kanalların olması son derece doğaldır. Bizim de uçak düşürme hadisesinden sonra Rusya ile gergin sürecimiz oldu. Bazı iş adamlarının o süreçte katkı sağladığını sizler de bileceksiniz.”

“İhtiyaç olduğunda yaklaşıyorlar, sonra uzaklaşıyorlar”

Türkiye’nin Avrupa güvenliğine en çok katkı sağlayan ülke olduğunu ve bunu da bütün dünyanın gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “ABD’nin de Avrupa’nın da bunu görmesi lazım. enelde ihtiyaç olduğunda yaklaşıyorlar, sonra uzaklaşıyorlar. Böyle davranarak küresel aktör olabilir mi Avrupa Birliği?” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde ortaya bir vizyon koyduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bu ülkelerin Türkiye ile ilişkilerini geniş bir açıdan bakarak devam ettirmeleri gerekiyor. Türkiye ile yakın ilişkiler kurmanın kimseye bir yararı olmaz” dedi.

“Batı’da Türkiye’ye kısıtlamaları kaldıralım görüşü hâkim”

NATO ve AB içinde Türkiye’ye yönelik kısıtlamaların kaldırılması talebinin ağır bastığını belirten Çavuşoğlu, F-16’lar hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

“Yeni nesil F-16’ların alınması ve mevcut F-16’ların modernizasyonu ile ilgili müzakereler devam ediyor. İyi gidiyor, ilerleme var. Fakat Kongre’nin de ikna edilmesi gerekiyor. Siz bizim ihtiyaçlarımızı karşılama konusunda bize yardım etmezseniz, olumlu tavır takınmazsanız; bizim başka yerlerden bunları karşılama konusunda attığımız adımları eleştirme hakkınız yok. Biz daha adil davranmalarını bekliyoruz, pozitif ayrımcılık istemiyoruz. Türkiye’nin kıymetini iyi bilmeleri gerekiyor, her şeyden önce kendilerinin yararınadır.”

İsrail ve Suudi Arabistan ile ilişkiler

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Ankara ziyaretinde liderlerin büyükelçilerin atanması konusunda mutabık kaldığını ve bu konunun dışişleri bakanları düzeyinde görüşüleceğini belirten Çavuşoğlu, mayıs ayındaki ziyaretinde bu konunun da gündemde olacağını söyledi. Çavuşoğlu, “İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesini Filistin çok istiyor. Filistin Cumhurbaşkanı bunu cumhurbaşkanımıza söyledi. Filistin şunu çok iyi biliyor. Türkiye-İsrail ilişkileri iyi olursa, çözüm için Türkiye büyük katkı sağlar. İki devletli çözüm için üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, “Dışişleri Bakanı Faysal Türkiye’ye gelecekti fakat netleştiremedik. İki ülke arasındaki yargı işbirliği daha iyi bir noktaya geldi. İlişkilerin normalleşmesi konusunda, bizim siyasi, ekonomik veya bir başka şekilde Suudi Arabistan’a olumsuz bir tavrımız olmadı. Şu an ilişkilerde bir durgunluk var, bunun düzelmesi için adımlar atılıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.