Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’den yaptırım listesindeki Rus oligarklara “altın vize”

İngiltere’de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırım listesinde bulunan ve ismi açıklanmayan sekiz Rus oligark, İngiltere’nin tartışmalı yatırımcı vizesi “altın vize” kapsamında oturum izni aldı. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın “Ukrayna halkının kanı ellerinde” dediği sekiz Rus oligark, 2 milyon sterlinlik yatırımlarının karşılığı olarak İngiltere’den “altın vize” aldı. 

İngiltere İçişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırım uygulanan sekiz oligarka birinci derece yatırımcı göçmen vizesi verildiği söyledi. Sekiz kişinin isimleri açıklanmazken, İçişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Liberal Demokrat Parti Dış İlişkiler Sözcüsü Layla Moran konuya ilişkin açıklamasında hükümeti eleştirerek, “Hükümet çok uzun süredir Putin’in yandaşları için kırmızı halı seriyor. Bu insanlar İngiltere’ye asla yolsuzca kazanılmış bir servetle girmemeliydi” dedi.

Layla Moran

Öte yandan Moran, “Artık altın vize verilen kaç kişinin servetini Putin rejimine borçlu olduğunu ve hükümetin onlara neden yaptırım uygulamadığını bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İngiltere kimlere yaptırım uyguluyor?

10 Mart’ta İngiltere hükümeti, 18 Rus iş insanına yaptırım uygulandığını açıklamış ve daha sonra listeye yüzlerce kişi daha eklenmişti.

Söz konusu listedekiler arasında Chelsea’nin sahibi Rus oligark Roman Abramovich, Avrupa Birliği (AB) tarafından Putin’in “favori oligarklarından” biri olarak tanımlanan Alisher Usmanov ve Buckingham Sarayı’ndan sonra Londra’daki en büyük ikinci eve – “Witanhurst” adlı malikaneye – sahip olduğu söylenen Andrey Guryev Jr. bulunuyordu.

Tartışmalı “altın vize” programı

İngiltere hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığına dair korkuların artmasıyla altın vize programını şubat ayında rafa kaldırmıştı. 2008’de başlatılan altın vize programı, en az iki milyon sterlinlik yatırım fonu ve bir Birleşik Krallık banka hesabına sahip kişilerin aileleriyle birlikte oturma izni başvurusunda bulunma hakkı veriyor. 

Program kapsamında iki bin 581 Rus’a vize verildi

İçişleri Bakanlığı, vize programının uygulamaya konmasından bu yana iki bin 581 Rus vatandaşına yatırımcı vizesi verdi. Söz konusu program, yatırımcılarının servetlerinin kaynağının tam olarak incelenmediği gerekçesiyle pek çok eleştiriye maruz kaldı. 

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.