Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Akşener’in merkez sağ tırpanı, Yavaş’a AK Parti ilgisi

Gazeteci Murat Yetkin, “Yetkin Report”taki “Akşener’in merkez sağ tırpanı, Yavaş’a AK Parti ilgisi” başlıklı yazısında, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yönetimde değişikliğe gitmesini, Ankara’da düzenlenen “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı”nda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a AKP saflarından gösterilen ilgiyi değerlendirdi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Kent Konseyi tarafından düzenlenen Ekonomi ve İklim Değişikliği (EKO İKLİM) programına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu katıldı. Yavaş’ın hemen solunda Belediyeler Birliği Başkanı ve AK Parti’nin Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin oturdu. Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Konya, Kayseri, Samsun, Balıkesir, Rize belediye başkanları da fuara katıldı.

Yavaş’a AKP ilgisi

Hatay Belediye Başkanı hariç diğer belediye başkanlarının AKP’li olduğunu belirten Yetkin, “Konuk seçimini Yavaş’a mal etmek haksızlık olabilir. Ama Yavaş’a gösterilen AK Parti ilgisinin 2023 seçimlerinde ismi muhalefetin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı adaylar arasında sayılmasıyla ilgili olsa gerek” dedi.

Akşener yönetimde değişikliğe gitti

Akşener’in yönetimde değişikliğe gitmesini değerlendiren Yetkin, “Meral Akşener TBMM grubuna, ‘Türkiye’nin 13. cumhurbaşkanını biz seçeceğiz, gelecekteki başbakanı da ben olacağım’ özgüveniyle konuştuktan sonra İYİ Parti Genel Merkezinde ciddi bir operasyon yaptı. Teşkilat Başkanlığı’nı partide şahinlerin lideri olarak bilinen Koray Aydın’dan alarak kendisine bağladı. Meral Akşener’in İYİ Parti’yi merkez sağa yerleştirme, hatta Süleyman Demirel’in Adalet Partisine benzer bir yere konumlama gayreti var. Son operasyonda bunun başka işaretleri de ortaya çıktı” dedi.

Yetkin, şöyle devam etti:

“Örneğin, İYİ Parti şahinlerinden Yavuz Ağıralioğlu da Başkanlık Divanı dışına alındı. Aynı zamanda Akşener’in parti kuruluşunda danışmanı olan ancak şahinlerin tepkisiyle geri planda kalan Ayfer Yılmaz da Başkanlık Divanı üyesi oldu. Akşener’in DYP’de birlikte çalıştığı ve parti içinde liberal gruptan sayılan iktisatçı Ayfer Yılmaz’ın yönetime girmesi merkez sağ iddiasını artırıyor. Akşener, çevre ve doğa ile kadın kolları başkanlıklarını ise yeniden yapılandırmak üzere askıya aldı. Hedefinin partiyi “lümpen milliyetçilik” yerine şehirli, inanca saygılı ama laik Atatürk milliyetçiliği çizgisine çekmek olduğunu daha önce söylemişti Akşener. Değişik toplantılarda Demirel’in Adalet Partisi çizgisinden söz ettiği de biliniyor. İYİ Parti’nin büyümesi için CHP tabanından çok AK Parti tabanına, AK Parti’nin şehirli, eğitimli, kadın haklarına, çevre haklarına önem veren, muhafazakâr ve milliyetçi ama yolsuzluk iddialarından rahatsız tabanına yönelmesi gerekiyor. Bu ideolojik zemin olmaksızın merkez sağdaki iddiasını büyütmesi de kolay olmaz. Kavga merkez sağda devam ediyor. Yavaş’a gösterilen AK Parti ilgisini de bu çerçevede sayabiliriz. Akşener operasyonunda önemli bir ayrıntı daha var. Altı Partili koalisyonun 27 Mart toplantısı kararları uyarınca oluşturulacak seçim çalışma grubunda İYİ Partiyi muhtemelen Şenol Sunat temsil ederse ortak heyetteki -şimdilik- tek kadın siyasetçi olacak. Diğer partilere de örnek olur belki.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.