Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’te arazi sahipleri, “F-35’ler çok gürültülü” diyerek devlete dava açıyor

Norveç devlet kanalı NRK’ın haberine göre, Norveç’in Ørlandet bölgesindeki askeri üssün çevresinde yaşayan halk, hükümetin satın aldığı F-35’lerin sesinden şikâyetçi. Savaş üssünün çevresinde yaşayan halk, Paskalya’dan sonra devlete dava açmayı ve tazminat talep etmeyi planlıyor.

F-35’lerin motorunun F-16’lardan daha güçlü olduğu ve bu yüzden daha fazla ses çıkardığını belirten 220 arazi sahibi, bölgedeki binaların üzerinde dolaşan F-35’lerin gürültüsünün tolerans sınırını aştığına inanıyorlar ve bölgede bulunan arazilerinin ya da mal varlıklarının değerini azalttığını düşünüyorlar.

Bölgedeki 193 arazi sahibinin avukatı Arild Paulsen, “Daha önce bir süreç bildirimi gönderdik. Şimdi ise Mahalle Yasası uyarınca tazminat talep ettiğimiz eyalete dava açacağız” ifadelerini kullandı.

“Daha önce yapılan gürültü ölçümleri gerçeği yansıtmıyor”

Öte yandan Paulsen, hava üssünün çevresinde uzun yıllar boyunca gürültü ölçümleri yapıldığını fakat bu hesaplamaların bunca zaman boyunca gerçeği yansıtmadığını da belirtti.

Ørlandet’teki vatandaşlar da daha önceki gürültü ölçümlerinin, halka sunulandan çok daha farklı olduğuna inanıyor.

2006’da Gardermoen Havalimanı’nın çevresinde yaşayan sakinlere, gürültü nedeniyle, 200 bin ila 300 bin kron tazminat verildiğini hatırlatan avukat Paulsen, bu davanın emsal olabileceğini düşünüyor. Tarafların önümüzdeki hafta toplantı için bir araya gelmesi beklenirken, Paulsen’e göre bu toplantıdan bir sonuç çıkması imkânsız.

Şimdiye kadar 24 F-35 satın alan Norveç, toplamda 52 savaş uçağı satın almayı planlıyor.

Kaynak: NRK

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.