Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: Joe Biden’ın oğlu Çinli enerji şirketinden 5 milyon dolara yakın para aldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önde gelen gazetelerinden Washington Post, Başkan Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Çin devletiyle ilişkili bir enerji şirketinden 5 milyon dolara yakın ödeme aldığına ilişkin belgeleri ortaya çıkardı.

Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Çinli enerji şirketi CEFC China Energy ile ilişkisinin birçok yönü, daha önce ortaya çıkarılmıştı. Washington Post, araştırmasında daha önce ortaya çıkarılan ayrıntıların çoğunu doğruladı, ayrıca Biden ailesinin Çinli yöneticilerle ilişkisini gösteren yeni belgeler de buldu.

Hükümet kayıtlarına, mahkeme belgelerine, yeni açıklanan banka hesap özetlerine ve Hunter Biden’a ait olduğu iddia edilen bir dizüstü bilgisayar sabit disk kopyasında bulunan e-postalara göre, Çinli enerji holdingi ve yöneticileri 14 ay boyunca Hunter Biden ve amcası James Biden tarafından kontrol edilen hesaplara 4 milyon 800 bin dolar ödedi. 

CEFC’yle yapılan anlaşma, kısa ömürlü olsa da, Hunter Biden’ın bilinen en kazançlı yabancı girişimlerinden biri haline geldi.

Joe Biden ödenen parayı biliyor muydu?

Washington Post, Joe Biden’ın CEFC ile yapılan işlemlerden kişisel olarak yararlandığına veya bu işlemlerle ilgili ayrıntıları bildiğine dair kanıt bulamadı. Ancak yeni belgeler, Joe Biden’ın kamuda görev aldığı yıllarda Hunter Biden ve amcasının Çinli yetkililerle ilişkilerinden elde ettiği kârı gösteriyor.

Hunter Biden’ın bilgisayarının sabit diski ele geçirildi

Washington Post’un araştırması, Hunter Biden’ın tamirciye bıraktığı ve tekrar almadığı bir dizüstü bilgisayarın sabit diskine ait olduğu söylenen bir kopyanın analizine dayanıyor. 

Dizüstü bilgisayar, Aralık 2019’da Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) teslim edilmiş ve diskin bir kopyası 2020 seçimlerinden birkaç ay önce dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın eline geçmişti. Diske ulaşan New York Post, Ekim 2020’de dizüstü bilgisayarın içeriği hakkında raporlar yayımlamaya başlamıştı.

Biden’ın yardımcıları ve bazı eski ABD istihbarat yetkilileri, cihazın Rusya tarafından seçim kampanyasına müdahale etmek için manipüle edilmiş olabileceğine dair endişelerini dile getirmişti. 

500 milyon dolarlık anlaşma kapsamında neler bulunuyor?

Washington Post, Haziran 2021’de, bir aktivistten diskin kopyasını aldı. Gazete tarafından incelenen banka kayıtlarına ve anlaşmalara göre, Hunter Biden ile bağlantılı hesapların CEFC’den danışmanlık sözleşmeleri yoluyla 3 milyon 800 bin dolar ödeme aldığı ortaya çıktı. 

Öte yandan, söz konusu belgelerde, Hunter Biden’ın, ABD’de rüşvet suçlamalarıyla karşılaşan CEFC yetkilisi Patrick Ho’yu temsil etmek için 1 milyon dolarlık ek bir vekalet ücreti aldığı görüldü. 

Hunter Biden ile CEFC arasındaki bir başka danışmanlık anlaşması, Ağustos 2017’nin başlarında yapıldı. Ağustos 2017’de imzalanan sözleşmede, Hunter Biden tek seferlik olmak üzere 500 bin dolarlık bir avans ve ardından aylık 100 bin dolar maaş alacağı belirtildi. Sözleşmeye göre Hunter Biden’ın amcası James Biden da şirketten ayda 65 bin dolar maaş alıyor.

James Biden (sağda)

Para 14 ayda ödenmiş

Belgeler, yaklaşık 4 milyon 800 bin dolarlık paranın büyük kısmının, 14 aylık bir süre boyunca, Hunter Biden ile bağlantılı bir hesaba yönlendirildiğini gösteriyor. Washington Post tarafından incelenen diğer hükümet kayıtlarına göre, bu süre zarfında Hunter’ın hesabından James Biden’ın yönettiği danışmanlık firması Lion Hall Group’a yaklaşık 1 milyon 400 bin dolar transfer edildi. 

Hunter Biden’ın borçları

Hunter Biden, eski eşi Kathleen Buhle ile boşanırken, çiftin kredi kartları ve mal varlıkları üzerinde ipotek olduğu, 313 bin 970 dolarlık vergi borcu ve birçok başka borçlarının da olduğu ortaya çıktı.

kathleen buhle
Kathleen Buhle

Öte yandan, Washington Yüksek Mahkemesi’nde Şubat 2017’de açılan bir dosyaya göre, çiftin çalışanlarına verdikleri üç çek karşılıksız çıktı, ayrıca birçok sağlık hizmeti borçları bulunuyordu. 

CEFC’nin Çin hükümetiyle bağlantısı

2002 yılında kurulan devasa bir petrol ve gaz şirketi olan CEFC, hükümet kalkınma bankalarından finansman sağladı. Şirketin ayrıca Çin Komünist Partisi ve Halk Kurtuluş Ordusu ile bağları bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.