Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Nurullah Edemen: “Altı puanlık teşvik uygulamasının sona ermesi yeni sıkıntıların habercisi”

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Nurullah Edemen, işsizlikte ön sıralarda bulunan Diyarbakır’da 6486 sayılı kanunun sağladığı altı puanlık teşvik uygulamasının işsizliğin önlenmesi ve kayıtdışı istihdamın azalmasında önemli bir etken olduğunu belirterek, uygulamanın 31 Aralık 2021’de sona ermesinin yeni sorun ve sıkıntıların habercisi olduğunu dile getirdi.

DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, sosyo gelişmişlik endeksi düşük illerde üretim ve istihdam imkânlarının artırılması için 2013’ten bu yana uygulanan altı puanlık teşvikin 31 Aralık 2021’de kaldırılmasını eleştirdi.

Yazılı açıklamada bulunan Edemen, teşvik sistemlerindeki amacın bölgeler ve iller arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmak, üretim veya istihdam potansiyellerini artırmak, sosyoekonomik farkları aşağı seviyelere çekmek olduğunu belirterek, “Halihazırdaki teşvik sistemleri sosyo gelişmişlik endeksi düşük illerde uygulanmalıyken siyaset mekanizmaları, bu teşviklerin kendi illerinde uygulanması için devreye girmekte, birçok ilin aynı anda kapsama alınması ile hedeflenen amaçlardan sapmalar olmaktadır. Kendi ilimizin koşullarını değerlendirdiğimizde, sanayisi çok gelişmemiş, ekonomisi hizmet ve tarım üzerine inşa edilmiş olan bir yapıda ve enflasyonist ortam da göz önüne alındığında, artan maliyet koşulları kayıtdışılığa müsait bir kent tablosunu gözler önüne sermektedir” dedi.

Diyarbakır’ın işsizlikte ön sıralarda bulunduğuna dikkat çeken Edemen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“6486 sayılı kanunun sağladığı altı puanlık teşvik uygulaması, işsizliği önlenmesi ve kayıtdışı istihdamın azalmasında önemli bir etken iken yasanın 31.12.2021 tarihinde sona ermesi yeni sorun ve sıkıntıların habercisi olmaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.