Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç büyüklerin menajer ağı (1): Galatasaray’a getirdiği oyuncular ile tanınan Gigi Becali’nin esrarengiz hayatı – Hagi, Popescu, Culio, Cicaldau, Morutan ve nicelerini getiren isim

Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Florin Bratu, Bogdan Stancu, Juan Emmanuel Culio, Alexandru Cicaldau, Olimpiu Morutan… Romanya’nın futbol dünyasına kazandırdığı bu isimlerden bazıları Galatasaray tarihine geçerken; bazıları ise sarı-kırmızılı taraftarların kâbusu oldu. Bu isimler ise “Becali ailesi” sayesinde ortak bir paydada buluştu. FCSB Kulübü Başkanı Gigi’nin başını çektiği, kardeş menajerler Ioan ve Victor’un güçlenmesinde büyük pay sahibi olduğu Becali ailesi, söz konusu futbolcuların “parçalı” formayı giymesini sağladı. Medyascope Spor Servisi olarak serimizin ilk bölümünde, Gigi Becali”nin filmlere konu olabilecek hayat hikayesini, sizin için derledik.

Her şeyi babasına borçlu

George “Gigi” Becali, 25 Temmuz 1958’de, İkinci Dünya Savaşı öncesi aşırı milliyetçi “Demir Muhafızlar Partisi” ile olan ilişkileri nedeniyle komünist yetkililer tarafından Baragan Ovası’na sürülen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Gigi’nin babası Tase, çobanlık yapmasına rağmen kısa süre içinde dönemin Romanya’sının en zengin isimlerinden birisi olmayı başarır. Öyle ki Arnavutluk doğumlu olan Tase, Romanya’daki verimli tarım arazilerinin çoğunda söz sahibidir. Öte yandan İkinci Dünya Savaşı’ndaki kaotik ortamdan nasibini alıp bir müddet Baragan Ovası’ndaki toplama kamplarından birinde hayatına devam etmek zorunda kalan Gigi Becali, 1989 yılındaki kanlı Romanya Devrimi’nin ardından komünist rejimin çökmesi ile yeni bir hayata “Merhaba!” der.  

Romanya devletini dolandırmak ile suçlandı

“Sahip olduğum en iyi işletme öğretmeni babamdı.” Romanya’nın önde gelen yayın organlarından Stiripesurse‘a 2019 yılında verdiği bir röportajda bu cümleyi kullanan Gigi Becali, babası Tase’yi idolü olarak konumlandırır. Bu durumun ise belli başlı sebepleri vardır. Öyle ki 1989 yılındaki devrim, Gigi Becali’nin hayatını kökten değiştirmiştir. O döneme kadar çilingirlik yaparak geçimini sağlayan Becali, hükümetin devrilmesiyle, hayatını kaybeden babası Tase’nin malvarlığını zimmetine geçirir. Çocukluğu zorluklar ile geçmiş Gigi Becali’nin babasından kalan gayrimenkul malları, Romanya’nın cumhuriyet olması ile değerlenmeye başlar. Becali’nin Romanya çapında tanınması ise 90’lı yılların başına denk gelir. Hitabet gücü ve ticari zekâsı ile fark yaratan bu genç adam, Bükreş’te orduya ait olan bir araziyi kendi arazisi ile takas eder. Ancak iddia odur ki hem ordu hem de Gigi Becali, bir süre sonra neler olacağından habersizdir… Becali’nin ordudan aldığı bu arazi, birdenbire tahmin edilenden çok daha fazla değerlenir. Bu fırsattan yararlanan Gigi Becali, emlak fiyatları patlayınca araziyi yerleşim alanı inşa eden bazı şirketlere satıp asla durdurulamayacak bir yükseliş dönemine girer. Ancak 2007 yılına gelindiğinde, şüpheli büyümenin ardından açılan soruşturmada Becali’nin orduyu dolandırdığına kanaat getirilir ve Romanya devletini 890 bin dolar zarara ugrattığı için üç sene hapse mahkûm edilir… 

Gheorghe Hagi’yi Galatasaray’a getirdi

Emlak piyasasının “1” numarası olmayı başaran Gigi Becali, futbola da oldukça düşkündür. Çocukluğunda Dinamo Bükreş taraftarı olan Becali, futbol dünyasına ise bir nevi “menajer” olarak adım atar. 1996 yılında, “Karpatların Maradonası” lakaplı Gheorghe Hagi’nin Galatasaray’a transferinde önemli pay sahibidir. Hagi’nin parçalı formayı giymesinin ardından, Türkiye’nin önemli bir pazar olabileceğine kanaat getiren Gigi Becali, bu transferden aldığı komisyon ile ülkemize kot pantolon, sigara ve sabun ithal etmeye başlar. Yıllar sonra verdiği bir röportajda “İyi olmayan futbolcuları Türkiye’ye gönderip zengin ederim, iyi olanları da Avrupa’ya satarım” diyecek olan Gigi Becali, yıllar içinde Dinamo Bükreş’e olan tutkusunu bir kenara bırakıp 1990’ların sonunda işadamı Viorel Paunescu’nun başkanlığı sırasında Steaua Bükreş’in Genel Hissedarlar Kurulu’na katılır. Kulüp içinde adım adım yükselmeye başlayan Becali, 23 Ocak 2003 tarihinde Steaua Bükreş’in yüzde 51’lik hissesini satın alır. Kulüp, Savunma Bakanlığı ile stratejik bağlarının kopmasının ardından daha da güçlenir ve 2003 yılının sonlarına doğru yüzde 15’lik bir hisse daha satın alır. Ancak Romanya futbol tarihinin en başarılı kulübü Steaua Bükreş’in isminde yer alan “Steaua” ifadesinin telif hakları orduya aittir ve bu durum, seneler sonra kulübün adının tamamen değişmesine neden olur.

Steaua Bükreş’in adı, FCSB oldu

Steaua Bükreş’in 2008 yılında Universitate Cluj ile oynadığı son hafta maçında rakiplerine maçı kaybetmeleri ve Steaua’nın şampiyon olmasını sağlamaları için 2.3 milyon dolarlık şike teklifinde bulunduğu gerekçesiyle Romanya Futbol Federasyonu tarafından ceza alan fakat bu karara itiraz edip 2013 yılında aklanmayı başaran Gigi Becali, 2003 yılından bu yana kulüpteki başkanlık görevine devam ediyor.

Romanya futbolunu tekeline alan Becali, 2017 yılında kulübünün adını değiştirir. Romanya ordusuna bağlı bir spor kulübü olarak kurulan, 1998 yılında özelleşen Steaua Bükreş, 2017 yılında ise kullanım hakkı Romanya Savunma Bakanlığı’na ait olan “Steaua” adından mahkeme kararı nedeniyle vazgeçmek zorunda bırakılır. Kısa süre sonra, Romanya Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, Steaua Bükreş isminin “FCSB” olarak değiştirilmesinin oybirliğiyle kabul edildiği açıklanır. Başkan Gigi, tüm olumsuzluklara rağmen, yeni adıyla “FCSB” ile sayısız başarının altına imza atar. 

Gigi Becali döneminde FCSB:

– Kulüp, UEFA Kulüpler Sıralaması’nda ilk 100 içine girdi

– Kulüp, bu dönem içinde beşi lig şampiyonluğu olmak üzere 12 kupa kazandı

– Kulüp, 2006 yılında UEFA Avrupa Ligi’nde yarı finale yükseldi

– Kulüp, UEFA Avrupa Ligi’nde altı, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ise dört kez grup aşamasında mücadele etti

– Kulüp, İngiltere Premier Lig ekiplerinden Tottenham’a satılan Vlad Chiricheş trasnferi ile 9,5 milyon euro kazandı ve bir Rumen kulübünün kazandığı en yüksek bonservis gelirini elde etti. 

“Bizim takımda haç var, Müslümanın takımda işi yok

Yüksel Yeşilova

19 yıldır FCSB’nin başında olan Gigi Becali, bu dönem içinde 30 kez teknik direktör değişikliğine gider. Bu isimlerin büyük bölümü kulüp başkanı Becali ile anlaşamadığı için görevden alınır ya da istifa eder. Rumen başkan, bu süre zarfında ilginç bir rekorun da altına imza atar. Gigi Becali, 2010 yılında, 50 gün içinde dört farklı teknik direktör ile çalışır. Öte yandan Becali’nin 2009 yılında kulüpte yardımcı teknik direktör olarak görev yapan Yüksel Yeşilova’yı kovma sebebi ise insanı hayrete düşürecek cinstendir. Becali, Yeşilova’yı, “Müslüman dini uğursuz bir din, takıma da uğursuzluk getirdi. Bizim takımda haç var, Müslümanın takımda işi yok” diyerek kovar.

Teknik direktörlerden söz etmişken; Jose Mourinho’nun Gigi Becali sevgisinin altını çizmemiz gerekiyor. Dünyaca ünlü Portekizli teknik direktörün Becali ile arasında güçlü bir bağ bulunuyor. Öyle ki Mourinho, 2008 yılında hapse giren Gigi Becali’yi ziyaret etmek ister fakat Rumen başkan bu teklifi kamuoyu tarafından yanlış anlaşılacağını düşenerek geri çevirir. İkili, aynı yıl içinde Becali’nin evinde bir araya gelerek objektiflere poz verir.

Kendisi hakkında yazılan olumsuz haberlerden nefret eden Gigi Becali, bu haberleri yapan gazeteleri yırtarak tepkisini ortaya koymuştu. 

Futbol ile yetinmeyip siyasete atıldı

Aşırı milliyetçi ve muhafazakâr kimliğiyle tanınan Gigi Becali, kulüp başkanlığı ile yetinmez. “Ortodoks Hıristiyanlık” mezhebini benimseyen Becali, 2004 yılında, Yeni Nesil Hıristiyan Demokrat Parti’nin (PNG-CD) başına geçer. 2004 ve 2009 yıllarında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan ve oldukça düşük oylar alan Becali, 2009 yılının Haziran ayında sürpriz şekilde Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde milletvekili seçilmeyi başarır. Becali, bu seçimde PNG-CD ile ittifak kurduğu Büyük Romanya Partisi (PRM) adına yarışır. Ancak 9 Haziran’da Rumen yargıçlar, polis tarafından yürütülen yasadışı bir tutuklama soruşturması boyunca Becali’nin AP’deki koltuğuna oturmasını yasaklanır. Kararın sebebi ise Gigi Becali’nin “karanlık” hayatıyla ilişkilidir. Gigi Becali’nin arabası çalınır, Becali ve adamları, otomobili çaldığı iddia edilen üç kişiyi kaçırmak ile suçlanır. Becali’nin soruşturma boyunca 29 gün tutuklu kalacağı açıklanır. Ancak Gigi kısa süre içinde Steaua Bükreş taraftarlarının desteğini arkasına alır. Başta Steaua taraftarlarının öncülük ettiği #FREEGIGI olmak üzere serbest bırakılmasını talep eden birçok önemli kampanyanın ardından Becali, 14 gün sonra serbest bırakılır. Ancak mahkemenin 2013 yılında aldığı nihai kararın ardından Becali, bu suçlama sonucunda görülen davada hapis cezasına çarptırılmaktan kurtulamaz. 

2005 yılında 500 bin euro değerinde Maybach satın alan Gigi Becali, yaptığı kaza sonrası hasar alan aracını, kameralar önünde levye yardımı ile tamir etmeye çalışmıştı:

“Neden bu kadar çok eşcinsel var?”

Gigi Becali, LGBT bireylere yapmış olduğu hakaretler ile de adından sıkça söz ettirir. Öyle ki Becali, halkın yüzde 99’unun aleyhte oy kullanacağına inandığı eşcinsel evlilik hakkında bir referandum düzenlenmesini önrir ve bu referandumun giderlerini cebinden karşılayacağını söyler: “Neden bu kadar çok eşcinsel var? Referandumun organize edilmesi için 5 milyon dolar vermeye hazırım. Referandumdan çıkacak karar ile tüm eşcinsellerin işini bitirebiliriz.”

Gigi Becali’nin halihazırda başkanlığını yapmaya devam ettiği PNG-CD, seçim dönemlerinde Romanya’daki diğer partiler ile ittifaklar kurararak varlığını sürdürüyor. 

Romanya halkına yardımlarda bulunuyor

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin 2008 yılında hazırladığı listede dünyanın en zengin 500 insanından biri olarak gösterilen Gigi Becali, siyasette tutunmasını Rumen halkına yaptığı yardımlara borçlu. Romanya’nın bu süreçte yaşadığı doğal afetlerde mağdurlar için para yardımlarında bulunan Becali, 2012 yılının Şubat ayında ise uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir olayın altına imza atar. Yoğun kar yağışından etkilenen Vrancea’daki insanlara yardım edebilmek için 12 kar temizleme aracı ve kürekle şehrin yolunu tutan Becali, kendisi ile röportaj yapan gazeteciye “Karda bile uyuyabilirim. Her koşula direnebilen bir yapım var” diyerek gövde gösterisi yapar.

Her ayın ilk gününde yoksul insanlara yardımlarda bulunan Gigi Becali, “Becali’nin Sarayı” olarak bilinen bina önünde toplanan insanların derdini dinleyip onlara para dağıtır. Ancak Becali, hikayesine inanmadığı kişileri eli boş göndermeyi de ihmal etmez. 

Gigi Becali’nin kendisi ile röportaj yapan gazeteciye “Karda bile uyuyabilirim. Her koşula direnebilen bir yapım var” dediği anlar:

FCSB Kulübü Başkanı Gigi Becali, yıllar içinde “Becali” ismini tüm Avrupa’ya tanıtır. Kuzenleri Ioan ve Victor’u da menajer olarak futbol piyasasına sokan Gigi, Galatasaray başta olmak üzere Süper Lig kulüplerine birçok futbolcunun transfer edilmesini sağlar.

Serimizin ikinci bölümünde, Avrupa futbol piyasasında büyük söz sahibi olan Becali ailesinin Galatasaray’a getirdiği futbolcuları haberleştireceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.