Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Nisan 2022): Erdoğan Zelenskiy ile görüştü

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 21 derece olacak. Ankara çok bulutlu 22, İzmir rüzgarlı 25, Antalya parçalı bulutlu 22, Diyarbakır güneşli 22 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhur İttifakı’nın ortakları Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından hazırlanan seçim yasalarında değişiklik öngören 15 maddelik yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Baraj yüzde 7’ye düşürüldü. İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak belirlenecek.

Siyasi partilerin seçime girebilmesi için mevcut illerin (81 il) yarısından fazlasında (41 il) örgütlenmeyi tamamlamış olması ve seçimlerden en az altı ay önce kongrelerini yapmış olmaları gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili, anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, seçim güvenliğini zedeleyecek olan seçim kurullarının oluşumu ile alakalı üç maddeyi ivedi bir şekilde Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay EXPO 2021 fuar alanını ziyaret etti. Dünyanın en büyük taban mozaiği olan 45 metre çapında 16 milyon adet ve 40 ton taş kullanılarak yapılan medeniyetler mozaiğinin son iki taşını Kemal Kılıçdaroğlu ve Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş döşedi. Kılıçdaroğlu, eski Başbakan Tansu Çiller’in siyasete döneceği iddialarıyla ilgili “Ne yaparlarsa yapsınlar. Tansu Hanım mı olur başka birisi mi olur, bilmiyorum. Hangi engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar Türkiye’yi aydınlığa çıkarmaya kararlıyız” dedi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davada yedinci duruşma yapıldı. Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yakalama emirleri ve kırmızı bülten kararlarının devamına, kovuşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri konusunda görüş bildirmesi için Adalet Bakanlığı’na görüş sorulmasına karar verdi.

Kripto para borsası Thodex aracılığıyla binlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen ve yurtdışında firari olan Faruk Fatih Özer hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, aralarında Özer’in de bulunduğu 21 şüphelinin beş suçtan toplamda 40 bin 564’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istendi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 67 kuruş, euro kuru ise 16 lira 24 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 233 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 914 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 104,53 dolar.

Doğalgaz fiyatlarına konutlarda yüzde 35, elektrik üretiminde yüzde 44,30, sanayide ise yüzde 50 zam yapıldı.

Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker), şeker fiyatına yüzde 31 zam yaptı. Şekerin kilogram fiyatı 5,96 Türk Lirası’ndan (TL) 7,80 TL’ye yükseldi.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede İstanbul’daki müzakereler ele alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre Erdoğan, görüşmede, Ukrayna ve Rusya müzakere heyetlerinin İstanbul’daki toplantının sonuçları itibarıyla savaşın sonlanması ve barışın tesis edilmesi için yürütülen sürece anlamlı bir ivme kazandırdığını belirtti. Erdoğan, Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisini yineledi. Zelenskiy de Erdoğan’a teşekkür etti. 

Zelenskiy, Ukrayna’nın doğusunda yeni bir Rus saldırısına karşı hazırlandıklarını açıkladı. Rusya’nın İstanbul’da düzenlenen müzakerelerin ardından “Kiev ve Çernihiv’deki askeri operasyonları azaltıyoruz” açıklamasına şüpheyle yaklaşan Zelenskiy, “Kimseye inanmıyoruz. Güzel ve sözlü kurgulara inanmıyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünden itibaren gaz anlaşmalarında tarafların ödemelerini ruble ile yapmasını şart koşan kararnameyi imzaladı. Putin, bu koşula uymayanların anlaşmalarının durdurulacağını aktardı. Kararnameye göre 1 Nisan itibarıyla gaz satın almak isteyen ülkelerin Rusya’da özel bir banka hesabı açması gerekecek, böylece döviz cinsinden para transferi yapılacak ve banka bu hesapları ruble satın almak için kullanacak.

Rusya’nın gaz anlaşmalarının ödemelerini ruble ile yapmayı şart koşan açıklamasının ardından Almanya, Putin’in şantajına boyun eğmeyeceklerini aktardı. Reuters haber ajansına göre Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, konuştuğu müttefiklerin Rusya’nın halihazırda devam eden anlaşmalara saygı duyması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Fransa ve Almanya’nın, Rusya’nın gaz akışını durdurmasına hazır olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, artan benzin fiyatları ve bununla mücadeleye ilişkin Beyaz Saray’da toplantı düzenledi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatının fiyat artışlarına neden olarak ABD’lileri ve müttefiklerini etkilediğini söyleyen Biden, benzin fiyatlarıyla ilgili artışın koronavirüs salgını ve Ukrayna’daki savaşta kaynaklandığını belirtti.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, başkent Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde Rusya’nın Ukrayna’yı savaşını ve Türkiye’nin barış müzakerelerindeki rolünü değerlendirdi. Draghi, “Türkiye, jeostratejik konumu ve çatışmanın tüm taraflarıyla olan ilişkileri sayesinde, barışla sonuçlanabilecek bir müzakere sürecini başlatmak için çok önemli bir rol oynuyor. Burada tüm ülkeler, bu yönde Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır. Bu bağlamda İtalya, Türkiye ve Fransa’nın bir araya gelmesi konusunda mutabakata vardık” dedi. Draghi, Putin’in gaz ödemelerinin ruble ile yapılmasını şart koşan kararname hakkında ise “Ruble ile ödeme yapılması kabul edilmez çünkü anlaşmalar euro ve dolar bazında yapıldı. Tabii ki ticaretin bir para biriminde yapılması, daha çok talep görmesi nedeniyle söz konusu para birimini güçlendirir” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Macaristan’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 76 kiloda Yasemin Adar Yiğit, 50 kiloda ise Evin Demirhan Yavuz, altın madalyanın sahibi oldu.

Voleybol Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi yarı final turunda VakıfBank ile Fenerbahçe Opet ilk maçta VakıfBank Spor Sarayı’nda karşı karşıya geldi. VakıfBank ilk maçta Fenerbahçe Opet’i 3-1 yenerek final yolunda avantaj sağladı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 14 bin 336 yeni vaka tespit edildi, 56 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 995 bin 383’ü geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.