Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (9): Beren Saat’in açıklamaları, İYİ Parti’nin A takımının değişmesi ve yeni seçim yasası

( 28 Mart – 3 Nisan)
Editörler: Gamze Elvan & İnan Ketenciler
Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen & Meryem Melek Köse

Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor. İki ülke arasındaki kritik müzakerelerinden biri İstanbul’da, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapıldı. İki ülke arasındaki müzakerelerin önemli ayağı İstanbul’da tamamlandı. Taraflar birçok konuda ılımlı tavır sergiledi ancak güvenlik garantileri konusunda anlaşamadılar. Ukrayna heyeti, anlaşma için Rus askerlerinin geri çekilmesini de talep etti. Taraflar yeniden görüşecek ve olumlu karara varılırsa, Türkiye dahil birçok ülke, garantör olarak anlaşmaya dahil olacak. Rusya tarafı Ukrayna’nın önerilerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletileceğini açıkladı. Görüşmelerin yeniden yapılması bekleniyor.

Bu haftanın şüphesiz en çarpıcı olayı oyuncu Beren Saat’in açıklamalarıydı. Ankara’da “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı”nda konuşan Beren Saat, iklim krizine, eğitim-öğretimin geldiği noktaya ve kadın cinayetlerine değindi. Saat, “Kadının giysisi siyasete malzeme yapılıyor, eğitim sistemimiz geriliyor, kadın bakanlığı kapatılıyor, kadınlar haklarını sistematik bir şekilde kaybediyor’ diye rahatsızlıklarımızı dile getirdiğimizde ‘Köprülere, yollara bak ne kadar iyi çalışılıyor’ cevabını aldık” dedi. Saat ayrıca, dünyanın, iklim konusunda yangınlarla, sellerle uyarmaya çalıştığını dile getirdi. Saat, bu konuşmasından sonra sosyal medyada ‘trend topic’te kaldı. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Başkanlık Divanı’nda değişikliğe gitti. Bu değişikliğin en önemli olayı ise Yavuz Ağıralioğlu’na yeni divanda görev verilmemesiydi. Koray Aydın, Siyasi İşler Başkanlığı’na getirildi, Teşkilat Başkanlığı doğrudan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e bağlandı. Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı ise Rıdvan Uz oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerinin hazırladığı seçim kanununda değişiklik teklifi 31 Mart gecesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasanın en dikkat çeken düzenlemelerinden biri seçim barajında değişikliğe gidilmesi. Yasayla beraber seçim barajı yüzde 7’ye indirilirken milletvekili hesaplamasında da değişikliğe gidilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.