Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mavi kod çalışmadı, ambulans gelmedi: Hacettepe Üniversitesi yurdunda kalan Hasan Can Çoban yaşamını yitirdi, polis ve rektörlük anmaya izin vermedi

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Merkez öğrenci yurdunda kalan Hacettepe Hemşirelik Bölümü öğrencisi Hasan Can Çoban, 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Hastanelere yürüme mesafesinde olan yurtta mavi kod çalışmadı, ambulans gelmedi. Çoban’a olay gecesi müdahale eden arkadaşları, ölüme ihmaller zincirinin sebep olduğuna dikkat çekti. Polis konuya ilişkin bugün basın açıklaması için toplanan sağlık çalışanlarına ise izin vermedi.

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Hacettepe Hemşirelik Bölümü öğrencisi Hasan Can Çoban’ın, 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi üzerine arkadaşları basın açıklaması yapmak istedi. Sıhhıye’de bulunan öğrenci yurdu önünde açıklama yapmak isteyen farklı branşlardaki sağlık çalışanları alana alınmadı. Polis, yurdun bulunduğu alana barikat kurarak basının görüntü almasına da izin vermedi. Kimlik kontrolü yapan polis, yurdun önünde bulunan öğrencilerin, farklı branşlardaki sağlık çalışanlarının anmaya katılmasını istemediğini iddia etti. Ulaştığımız bir öğrenci ise böyle bir durumun olmadığını söyledi.

İhmaller zinciri

Hasan Can Çoban’a olay gecesi müdahale eden sınıf, yurt, ve mesai arkadaşları olaya ilişkin bir metin kaleme aldı. Olayın başından beri orada olan ve olaya tanık olan intern hekimler tarafından kaleme alınan yazıya göre, olay gecesi mavi kod (acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracı. Çoğunlukla kalbin durması -kardiyak arrest- durumundaki hastaya müdahalesini mümkün kılar) çalışmadı. Ambulans 50 metre uzaklıktaki onkoloji hastanesinin bulunduğu yere geç geldi ve alanda bulunan çadırlardan dolayı uzakta bekledi. Öğrenciler olay sebebiyle sabah çadırlar kaldırılır diye beklese de yeni çadırlar kuruldu. Yüzlerce sağlıkçının kaldığı yurtta sağlık çantası adına pamuk, flaster içeren bir ecza dolabı ve bir battaniye bulunabildi. Sağlık çantası ve sedye ise bulunamadı. Yurtta Ambu (solunum cihazı), damar yolu açmak için uygun malzeme, taşınabilir şok cihazının da olmadığı belirtildi. Öğrenciler, olaya ilişkin hazırladıkları açıklamada, Hasan Can Çoban’ı ölüme götüren süreci şöyle anlattı:

“Mavi kod çalışmadı”

“1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece saat 00.50-01.00 sularında, 1. ve 2. kat merdivenleri arasında, arkadaşlarının ifadesine göre halihazırda dört-beş saattir göğüs ağrısı şikayeti olan hemşirelik fakültesi öğrencisi, yurdun bodrum katında bulunan çamaşırhaneye merdivenlerden inerken yere yığılıyor. O sırada katta bulunan intern doktorlar tarafından öncelikle 112 Acil aranıyor, aynı zamanda bir intern arkadaşımız onkoloji hastanesine yardım istemek için koşuyor, ilk bakı gerçekleştiriliyor ve CPR başlanıyor, öğrenci arkadaşımıza daha ilk bakı sırasında ve toplamda 34 dakika 48 saniye süren resüsitasyon süresince sırasıyla 01.00, 01.04, 01.10, 01.14’te olmak üzere 112 Acil aranıyor ve eşzamanlı olarak katlarda ve yurt gece görevlilerinin masasında olmak üzere 4 farklı sabit telefondan 2222 kodlanarak mavi kod verilmeye çalışılıyor. Ancak mavi kod çalışmıyor, çalıştırılamıyor.”

“Ambulans için idareden izin alınması gerektiğini söylediler”

“Onkoloji hastanesine koşan arkadaşımız, hastaneye giderken hastanenin önündeki ambulansı görüyor ve güvenlik görevlisine ambulansı yurda götürmek gerektiğini söylüyor, güvenlik görevlisinin gece idaresinden izin alınması gerektiğini söylemesi üzerine yardım aramaya devam etmek için bir üst kata, Bölüm91’e gidiyor, servisteki hemşirelere durumu bildiriyor, hemşireler mavi kod verdiklerini ancak  mavi kodun yine de çalışmadığını söylüyor, süpervizerlarını aradıklarını ve bu sırada yardım aramaya giden intern arkadaşımıza zemin katta beklemesi gerektiğini söylüyorlar. Bütün bunlar olurken, 112Acil ekiplerinin gelmesi resüsitasyonun 22-23’üncü dakikasında denk geliyor. Öğrenci, gelen 112Acil ekipleri tarafından monitorize edilirken  resüsitasyona yine acil ekiplerince devam ediliyor. Daha sonra resüsitasyonun 34. dakika 48. saniyesinde öğrenci ambulansa alınıyor ve HÜTF Acil Servis Polikliniğine götürülüyor. Acil serviste yapılan tüm müdahalelere rağmen öğrenci arkadaşımız hayatını kaybediyor.”

“Gece idaresinin olaydan haberi yok”

“Arkadaşlarımız, hastaneye son durumu öğrenmek için gittiklerinde öğrenci arkadaşımızın vefat ettiği haberini alıyorlar. Olayın neden doğru bir şekilde yönetilemediğini öğrenmek adına, yetkililere ulaşılıyor. Güvenlik şefi mavi kod verilen pager  cihazını gösteriyor ve cihazın üstünde herhangi bir mavi kod bildirimi görülemiyor. Güvenlik şefiyle beraber gece idaresi ile görüşmeye gidiliyor. Gece idaresinin, olaydan, ancak yanına gidildiğinde haberi oluyor. Olaylar gece idaresine anlatılıyor, mevzuata bakıldığında yurtta mavi kod verildiğinde 112 ve mavi kod ekibinin gelmesi gerektiği ifadesinin olduğu görülüyor. Kendi pagerlarına herhangi bir mavi kod düşmediğini belirtiyorlar.”

“Mavi kod artık bir ‘Hacettepe sorunu’ olmuşa benziyor” 

Hasan Can Çoban’ın arkadaşları, olayla birlikte öğrencilerden farklı alanlardaki benzer eksikliklere dair şikayetlerin olduğunu dile getirdi. “Mavi kod artık bir Hacettepe sorunu olmuşa benziyor” diyen öğrenciler olayın tekrar yaşanmaması için şu önlemlerin alınmasını talep etti:

“-Mavi kod verilen telefonların derhal standartlarına göre tamir edilmesi

-Sağlık çantası, sedye, taşınabilir şok cihazı ve bu durumda bulunması gereken her türlü malzeme

-Bu konuda yurt personeline bir tatbikat”

Hacettepe Üniversitesi rektörlüğü “Sosyal medyada çıkan haberler nedeniyle konunun araştırılması için inceleme başlatılmıştır” diyerek sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

https://twitter.com/Hacettepe1967/status/1510862489877155841?cxt=HHwWgsC42b_b1PcpAAAA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.