Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da Rusya’nın işgali altındaki bölgelerde cinsel istismar vakaları belgeleniyor

Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’nın çekildiği bölgelerin sayısı arttıkça sivillerin maruz kaldığı istismar vakaları ortaya çıkmaya başladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Ukrayna’nın Çernigiv, Harkov ve Kiev kentlerindeki bazı bölgelerde Rus ordusunun sivillere uyguladığı insan hakları ihlallerini belgeledi.

Fotoğrafçı Mikhail Palinchak tarafından pazar günü (3 Nisan), Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 20 kilometre dışındaki bir otoyolda çekilen, üçü kadın toplam dört kişinin cansız bedenin yer aldığı fotoğraflar dünyanın gündeminde. Palinchak, “Kadınlar çıplak haldeydi ve vücutlarının bir kısmı yanmıştı” dedi.

Fotoğraflar, Ukrayna vatandaşı kadınların yaşadığı “cinsel istismar” endişesinin gerçekliğini ortaya koydu. İşgal altındaki bölgelerde işlenebilecek savaş suçlarını denetlemenin ve raporlamanın zorluğunu gözler önüne serdi.

Rus ordusunun çekilmesinin ardından cinsel istismar olaylarına dair kanıtlar ortaya çıkmaya devam ediyor. “Cinsel istismar”, “cinsel istismara çocukları seyirci bırakmak” ve “silah zoruyla gerçekleştirilen saldırılar” müfettişlerin kayda geçirdiği tespitler arasında yer alıyor.

İnsan ticareti, aile içi şiddet ve cinsel saldırıdan kurtulanlara destek vermek amacıyla faaliyet gösteren yardım kuruluşu La Strada’nın başkanı Kateryna Cherepakha, “ Tecavüz, barışçıl zamanlarda bile yeterince bildirilmeyen bir suç ve damgalanmış bir konudur. Öğreneceklerimizin buzdağının görünen kısmı olacağından endişeleniyorumYardım arayan kadın ve kızlardan acil yardım hattımıza birkaç çağrı aldık ancak çoğu durumda bunu yapmak imkânsız oldu çünkü çatışmalar nedeniyle onlara ulaşamadık” dedi.

Ukrayna Başsavcısı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi, bildirilen cinsel istismar vakaları hakkında soruşturma açılacağını dile getirdi.

La Strada Ukrayna” ve “Feminist Workshop” benzeri örgütler, cinsel saldırıya maruz kalanlar için hükümet ile işbirliği içinde savaştan ve istismardan kaçan kadınlara güvenli barınaklar bulmak için çalışıyor. Bununla beraber, uzmanlar işgal altındaki bölgelerde Rus ordusunun işlediği tüm suç unsurlarının ortaya çıkmasının zor olduğu görüşünde.

Savaşın patlak vermesinden bu yana, yerinden edilmiş yüzlerce kadına ve kız çocuğuna destek olan Feminist Atölye’nin Lviv Dış İlişkiler Müdürü Sasha Kantser, şunları söyledi:

Bir kadın savaştan kaçmayı başardığında silahlardan ve tecavüzcülerden çok uzakta ve güvendeymiş gibi görünüyor ama savaşın travması onun hep içinde, onu takip eden bir bomba olarak kalıyor. Şu anda olanların ölçeği yürek parçalayıcı.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.