Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook ve Instagram Buça’daki sivil katliam ile ilgili etiketleri engelledi

Ukrayna, Rus güçlerinin 2 Nisan’da başkent Kiev yakınlarındaki Buça’dan çekilmesinin ardından kentin sokaklarında çok sayıda sivilin cansız bedeni ile karşılaştıklarını açıklamış ve Rusya’yı savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Facebook’un ana şirketi Meta Platforms’un, Buça’daki sivil ölümleriyle ilgili etiketleri kısıtladığı ortaya çıktı.

Reuters’ın haberine göre Meta Sözcüsü Andy Stone, Facebook ve Instagram’ın otomatik sistemlerinin “#bucha” ve “#buchamassacre” etiketli gönderileri engellediğini açıkladı.

Stone, Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Engelleme, bu etiketlerle paylaşılan görsel içerikler sebebiyle otomatik gerçekleşti. Dün olayın farkına vardık ve etiketlerin engelini kaldırmak için hızla harekete geçtik.”

Facebook ve Instagram, olası insan hakları ihlallerine karşı farkındalığı artırmak amacıyla paylaşıldığı takdirde sansürlenmemiş şiddet içerikli görüntülerin yayımlanmasına izin veriyor. Ancak içerik aşırı hassassa veya şiddeti övüyorsa kaldırıyor. Şirket ayrıca bazı paylaşımlarda kullanıcıların önüne uyarı işaretleri çıkarıyor. Kullanıcıların içeriği görebilmesi için bu işareti onaylaması gerekiyor.

Meta’nın şiddet içerikli görüntüleri engellemesi insan hakları topluluklarının eleştirilerine sebep oldu. Birçok kişi verilerin 90 gün sonra silinmesinin savaş suçlarının önemli kanıtlarını ortadan kaldırdığını söylüyor. Öte yandan Stone, Meta olarak bu tarz durumlarda içeriği korumanın alternatif yollarını bulmak için uğraştıklarını söyledi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Betül Gökce

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.