Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Nisan 2022): Zelenskiy BM Güvenlik Konseyi’ne hitap edecek

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava yağmurlu, sıcaklık 10 derece olacak. Ankara bulutlu 16, İzmir bulutlu 21, Antalya parçalı bulutlu 19, Diyarbakır bulutlu 23 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları yapılacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına başkanlık edecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Milletvekili Seçimi Kanunu gereğince genel nüfus sayımını yapmasını izleyen altı ay içinde milletvekillerinin illere göre dağılımını belirliyor ve ilan ediyor. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan YSK kararına göre, üç seçim çevresine ayrılan İstanbul en çok milletvekili çıkaracak il oldu. 98 milletvekilli İstanbul’u, Ankara 36, İzmir 28, Bursa 20 milletvekili ile izliyor. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TV100’de bir programa katıldı. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili konuşan Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin, “13. cumhurbaşkanının Millet İttifakı’nın adayı olacağına inanıyorum ben. Herkesin ittifak ettiği bir kişi neden seçilmesin? Hepimizin fevkalade çalıştığı bir sistemde elbette seçilir” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Mart’ta yapılan TBMM grup toplantısındaki konuşması ve 31 Mart’taki sosyal medya paylaşımında “beşli çete” ile ilgili kendisine yönelik sözleri nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun kamu özel işbirliği ile yapılan projelerle ilgili eleştirilerine, “O, vergi memuru. Ama ben ekonomistim. Aramızdaki fark bu. İşim benim bu işlerle geçti” yanıtını vermişti. CHP lideri ise 31 Mart’ta sosyal medyadan “Sen ekonomist değil olsan olsan beşli çetenin tahsildarı olursun. Halkın parasına göz dikmiş bir tahsildar” diyerek Erdoğan’ı eleştirmişti. Kılıçdaroğlu dün akşam konuya ilişkin bir video paylaştı. Video mesajında Kılıçdaroğlu, “Beyefendi incinmiş, hemen mahkemeye koşmuş. Bizim memlekette tahsildara, tahsildar derler. Çeteye de çete. Gücenme” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Merkez Öğrenci Yurdu’nda kalan Hacettepe Hemşirelik Bölümü öğrencisi Hasan Can Çoban, 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Hastanelere yürüme mesafesinde olan yurtta mavi kod çalışmadı, ambulans gelmedi. Çoban’a olay gecesi müdahale eden arkadaşları, ölüme ihmaller zincirinin sebep olduğuna dikkat çekti. Polis konuya ilişkin dün basın açıklaması yapmak için toplanan sağlık çalışanlarına ise izin vermedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 69 kuruş, euro kuru ise 16 lira 13 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 311 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 911 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 108,94 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları (TÜFE) mart ayında yüzde 5,46 arttı. Şubat ayında yüzde 54,44 olan yıllık enflasyon ise yüzde 61,14’e ulaştı. Bu oran 2002’den bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon olarak kayda geçti. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise enflasyon mart ayında yüzde 11,93 artarken, bir yıllık artış yüzde 142,63 oldu.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bugün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne hitap edecek. Zelenskiy’nin konseye, Buça’da gördüklerini anlatması ve katliama yönelik kanıtlar sunması bekleniyor.

Ukrayna ordusu, cumartesi günü (2 Nisan) Rus birliklerinin geri çekilmesiyle birlikte başkent Kiev’e yakın mesafede bulunan Buça’yı kontrol altına aldı. Ukraynalı yetkililer, kentin sokaklarında çok sayıda sivilin cansız bedeni ile karşılaştıklarını açıklamış ve Rusya’yı savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Zelenskiy, Buça’da 300 kadar sivilin işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü söyledi. Zelenskiy dün (4 Nisan) savaş başladığından bu yana ilk kez Kiev dışına çıkarak Buça’ya gitti. Burada açıklamalarda bulunan Ukrayna lideri, Buça’da yaşananların Rusya ile barış müzakerelerini güçleştireceğini söyledi. 

Buça’daki görüntülerin ardından Litvanya, Rusya büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı, Moskova büyükelçisini de geri çağırdı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss basın toplantısı düzenledi. Kuleba, Mariupol’ün Buça’dan daha kötü durumda olduğuna dikkat çekti, “Abartısız ama büyük bir üzüntüyle söyleyebilirim ki Mariupol’deki durum çok daha kötü” dedi.

Rus oligark Roman Abramovich’in 140 metre uzunluğundaki “My Solaris” isimli yatı, Marine Traffic isimli gemi izleme sitesine göre Bodrum-Yalıkavak’a demirledi. Solaris, mart ayında Muğla-Bodrum Limanı’na yanaşmıştı. Yat dün (4 Nisan) İngiliz hukukçuların, Rus oligarklara ait dünyaca ünlü yatların Londra Borsası’na kayıtlı Global Ports Holding’in Türkiye’de işlettiği limanlara demirlemesine izin verilmesinin İngiltere’nin yaptırımlarını delme anlamına geleceği yönündeki uyarısının ardından, Bodrum Limanı’nı terk etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre Erdoğan, her iki liderle de Rusya-Ukrayna savaşını görüştü, bölgesel konuları ele aldı. Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes sağlanması ve insani koridorların açılması yönündeki girişimlerini sürdürdüklerini belirtti. Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-Almanya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Tahkim Kurulu’nun Merkez Hakem Kurulu’nun görevden aldığı hakemler ve gözlemcilerle ilgili kararını bozmasının ardından yaşanan kriz istifayla sonuçlandı. 2019 yılında yapılan seçimle göreve gelen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, görev süresinin dolmasına bir yıl kala istifa etti. TFF’den yapılan açıklamada, yönetim kurulunun gerçekleştirdiği toplantıda Özdemir’in görevinden istifa ettiği belirtilerek, “Yönetim kurulunun aldığı kararla, Türkiye Futbol Federasyonu’na Başkanvekili Sayın Servet Yardımcı vekaleten başkanlık edecektir” denildi.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), A Milli Takım Başantrenörü Orhun Ene ile yolların ayrıldığını açıkladı. Federasyondan yapılan açıklamada, “2020 yılından bu yana A Erkek Milli Takımımızda Başantrenör olarak görev yapan Orhun Ene’ye değerli katkılarından dolayı teşekkür eder, bundan sonraki kariyerinde başarılar dileriz” denildi. 2015-2020 yılları arasında Tofaş’ın başantrenörü olarak görev yapan Orhun Ene, Dünya Kupası yolundaki kritik Yunanistan maçlarındaki mağlubiyetlerin ardından yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda heyecan sona erdi. Türkiye Milli Takımı; serbest erkekler, kadınlar ve grekoromen stilde ilk kez 10 final yapıp, yedisi altın olmak üzere toplam 17 madalya ile rekor kırdı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 12 bin 647 yeni vaka tespit edildi, 40 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 97 bin 462’yi geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.