Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Valilik bakım izni verdi, Orman Müdürlüğü yol açtı: Muğla Çevre Platformu’ndan Akyaka Çevre Yolu Projesi hakkında suç duyurusu

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla Valiliği ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün Akyaka’da hukuksuz şekilde başlattığı Çevre Yolu Projesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Platformun yaptığı açıklamada Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne Valilik tarafından orman yolu bakımı izni verildiği, müdürlüğün ise bu izne dayanarak orman alanında 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda yol açtığına dikkat çekildi.

Valiliğin web sitesinden duyurduğu proje kapsamında Akyaka’nın sınırında, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde, Kesin Korunacak Hassas Alan statüsündeki orman alanında yüzlerce ağaç kesilerek ekosistem tahrip edildi. MUÇEP üyeleri, hukuk kurallarına uygun olmadığını açıkladığı proje hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Platform üyelerinin verdikleri dilekçelere, Ula Belediyesi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi cevap verdi ve bu cevaplar, proje için gerekli izinlerin alınmadığını, projenin hiçbir yasal dayanağı olmadığını ortaya koydu.

“Açılan yol bununla da sınırlı kalmayacak”

MUÇEP üyelerinin yaptığı açıklamada, Muğla Valiliği ve Muğla Orman İl Müdürlüğü’nün suç işlediğine dikkat çekildi:

“Görünen odur ki, orman içinden açılan yol bununla da sınırlı kalmayacak ve devamında Akyaka’dan, Bodrum’a kadar uzanan alanda bir otoyol inşa edilecek, yüz binlerce ağaç kesilecek, yolun geçtiği güzergahta yeni rant alanları oluşturulacaktır. Ormanların ve doğanın korunmasından birinci derecede sorumlu iki kurum, ne özel çevre koruma bölgesi, ne de hassas koruma alanı demeden, bizzat kendileri bu ekokırıma ortak olmuşlardır. Açıkça görev suçu işlemişlerdir.”

“Görev ve yetkileri kötüye kullanma”

Platform üyelerinin “çevrenin kasten kirletilmesi, Orman Kanunu’na muhalefet, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerinin ihlal edilmesi” gerekçeleriyle yaptıkları başvuruda şöyle denildi:

Açıklananlar vakıalar doğrultusunda şüphelilerin görev ve yetkilerini kötüye kullanarak, iştirak halinde ve kasten işledikleri eylemler ile uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış ve aynı zamanda orman sınırları içinde yer alan alanlarda doğaya zarar verme, izinsiz orman kesme, imar kirliliği yaratma ve Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçları nedeniyle bir soruşturma başlatılmasını ve şüpheliler hakkında kamu davası açılarak cezalandırılmalarını talep ederim.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.