Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyanet şikayet etti, RTÜK ceza verdi: “Kuran kursunda çocuklara tecavüz” haberini yapan yayın kuruluşlarına para cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, kurulun Erzurum’daki Kur’an kursunda “çocuklara tecavüz davasını” haberleştiren Halk TV, KRT ve TELE 1’e yayın reklam gelirinin yüzde 2’si oranında para cezası verdiğini duyurdu. Taşcı, kararın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikayeti üzerine oyçokluğuyla alındığını belirtti.

Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda, yedi çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili haberler kamuoyuna yansımıştı. Konuya ilişkin yapılan haberlerde cinsel istismarın Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumdaki görevliler tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edildiği belirtilmişti. CHP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen İlhan Taşcı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cinsel istismara ilişkin yapılan haberlerden şikâyetçi olduğunu ve RTÜK’e başvurduğunu duyurdu.

Taşcı yaptığı açıklamada, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın RTÜK’e verdiği şikayet dilekçesine göre, Kuran kursunda yedi çocuğun uğradığı cinsel istismardan değil de haberlerin veriliş biçiminden ‘incinmiş’ Diyanet İşleri Başkanlığı” diyerek duruma tepki gösterdi. RTÜK’ün Halk TV, KRT ve TELE 1’ ceza verilmesi kararını oyçokluğu ile aldığı belirtildi.

“Diyanet, istismardaki sorumluluğunun üstünü örtemez”

CHP kontenjanından seçilen diğer RTÜK Üyesi Okan Konuralp ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikayeti üzerine yayın kuruluşlarına para cezası verilmesine şu sözlerle tepki gösterdi:

“Diyanet ‘küçük düşürüldüğü, aşağılandığı ve yayın yasağı ihlali” gerekçesiyle RTÜK’e şikayette bulundu. RTÜK, oyçokluğuyla ve yayın yasağı ihlali gerekçesiyle kuruluşlara para cezası verdi. Verilen cezalara atfen vurgularım ki Diyanet yöneticileri Erzurum’da yaşanan istismardaki sorumluluklarının üstünü, basın özgürlüğünün sınırlarını daraltmaya çalışarak ve yargı kararlarının arkasına sığınarak örtemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.