Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki: “İç işlerimize karışmayın”

Tunus Dışişleri Bakanlığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in parlamentoyu feshetmesine yönelik yorumlarını iç işlerine yönelik kabul edilemez bir müdahale olarak nitelendirdi.

Tunus Dışişleri Bakanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından ötürü şaşkınlık duymaktayız. Bu yorumlar kabul edilemez. Tunus, dost ülkeler ile yakın ilişkiler kurmak istemektedir fakat egemenliğe müdahaleyi de reddetmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi de konuyla ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Reuters’ın haberinde ayrıca, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Çağlar Fahri Çakıralp’in de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bilgisi paylaşıldı.

Erdoğan’dan Tunus açıklaması: “Meclisin feshi, Tunus halkının iradesine bir darbe”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tunus’taki son gelişmelere yönelik açıklamasında, Türkiye’nin, Meclis2in feshini ve oturuma katılan milletvekilleri hakkında soruşturma açılmasını üzüntüyle karşıladıklarını belirtmiş ve bu gelişmelerin Tunus’ta demokratik meşruiyetin tesisine yönelik devam eden geçiş sürecine zarar vermemesini ümit ettiğini söylemişti.

Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Demokrasi seçilmişler ile atanmışların birbirlerine saygısının tecessüm ettiği bir sistemdir. Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu meclisin feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus’un ve Tunus halkının yanında olmaya devam edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de feshettiği Temsilciler Meclisi’nin çevrimiçi bir oturum düzenlemesini darbe girişimi olarak nitelendirmiş ve parlamentoyu feshettiğini açıklamıştı.

Milletvekillerinin yarısından fazlasının katıldığı oturumda, Said’in aldığı meclisin çalışmalarını askıya alma ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırma kararının iptali için bir yasa tasarısı sunulmuş ve bu tasarı kabul edilmişti.

Düzenlenen bu oturumun ardından Meclis Başkanı Raşid Gannuşi ve diğer milletvekilleri ifadeye çağrılmıştı. İslamcı Nahda Hareketi’nin lideri Gannuşi ise Said’in bu kararını reddettiğini açıklamış ve meclisin çevrimiçi oturumlar düzenlemeye devam edeceğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.