Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – F-16 satışı: Ukrayna krizi ABD’yi Türkiye’ye yaklaştırıyor

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin talep ettiği yeni model 40 F-16 ve mevcutların modernizasyonu için 80 güncelleştirme takımı satışına onay verilmesi için Kongre’ye mektup yazdığının 6 Nisan’da Vaşington kaynaklı olarak duyurulduğunu, mektupta satışın NATO’yu güçlendireceği için ABD’nin uzun dönemli çıkarlarına hizmet edeceğinin yazıldığını belirtti.

“ABD Dışişleri Hukuk İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu imzasıyla 17 Mart’ta Kongre’ye gönderilen mektup, 50 Kongre üyesinin 4 Şubat’ta, ‘Erdoğan’ın NATO taahhütlerine bağlı olmaması ve insan hakları ihlalleri’ nedeniyle F-16 satışına izin verilmemesini isteyen mektubuna yanıt olarak yazılmış” diyen Yetkin şöyle devam etti:

“ABD yönetiminin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması nedeniyle sergilediği intikamcı yaklaşımın da sona erdiği anlaşılıyor. Türkiye’nin S-400’e misilleme olarak F-35 programından çıkarılmasının da yeterince ‘önemli bir bedel’ olduğu söylenmiş.

Kongre üyeleri 4 Şubat’ta o mektubu gönderdiğinde Ukrayna sorunu henüz Rusya’nın istila harekâtıyla krize dönüşmemişti. ABD Dışişlerinin 17 Mart tarihli yanıtı sırasında ise artık krizin üçüncü dünya savaşına dönüşme ihtimali konuşuluyordu. Ukrayna Krizi ABD’yi Türkiye’ye yaklaştırıyor.

F-16 işaretleri nasıl su yüzüne çıktı?

YetkinReport okurları Ukrayna krizinin ABD’nin F-16 onayını kolaylaştıracağı haberini 18 Mart’ta okudu. O tarihte mektup elimizde değildi. Ama 17 Mart’ta ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Türkiye’nin NATO üyeliğinin 70’inci yılı nedeniyle evinde NATO üyesi ülkeleri diplomatlarına bir davet vermişti. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’ın şeref konuğu olduğu davette yaptığı konuşmada Flake, Türkiye’nin NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olduğu klişesini tekrarladıktan sonra pek rastlanmayan bir ek yapmıştı. Türkiye’nin NATO’nun ikinci büyük F-16 filosuna da sahip olduğunu vurgulamıştı. Oradan yola çıkıp soruşturarak F-16 satış onayının yakın olabileceğini yazmıştık.

Büyükelçi Flake’in bunu söylerken o mektuptan haberli olduğu bilgisine sahip değildik. Ama işaretleri doğru okumaya çalışmıştık.

Gelişmelerde sadece Ukrayna diplomasisi değil, Türkiye’nin son dönemde merkezkaç kuvvetlerden merkezcil kuvvetlere yönelen dış politikası sonucu, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Ermenistan, Fransa, Hollanda ve Yunanistan’la ilişkilerin normalleşme sürecinin de etkisi var.
ABD yönetiminin 17 Mart’ta Kongre’ye F-16 mektubunu yazmasının altında yoğun diplomatik çaba yatıyor.”

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.