Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​Nijeryalı ateiste dine hakaret suçundan 24 yıl hapis

İslam dinini eleştiren Nijeryalı ateist ve hümanist Mubarak Bala, dine hakaret ettiği gerekçesiyle salı günü (5 Nisan) 24 yıl hapse mahkûm edildi. 

​Nijerya Hümanist Birliği Başkanı ve ateist Mubarak Bala, İslam dinine hakaret ettiği gerekçesiyle Nijerya’nın kuzeyinde yer alan Müslüman çoğunluklu Kano eyaletinde 24 yıl hapse mahkûm edildi. Bala 18 ayrı suçlamayı kabul etti.

Bala’nın avukatı müvekkiline yöneltilen suçlamaların Nisan 2020’de Facebook hesabından paylaştığı mesajlar ile alakalı olduğunu ve Kano yetkililerinin bu yorumları hakaret olarak yorumladığını belirtti. 

Kano Yüksek Mahkemesi yargıcı Farouk Lawan, Bala’nın kendisine yöneltilen tüm suçlamaları hür iradesiyle kabul ettiğini söyledi.

“Büyük bir skandal”

Bala’nın avukatı James Ibor ise mahkemenin kararını “büyük bir skandal” diyerek nitelendirdi ve itiraz edebileceklerini söyledi. Reuters’a konuşan Ibor, “Bu ceza, bir ateist olarak müvekkilimin haklarını ihlal etmektedir” dedi.

İki yıl önce ülkenin kuzeyinde bulunan Kaduna eyaletinde tutuklanan Bala, daha sonra Müslüman çoğunluklu ve muhafazakâr Kano eyaletine nakledilmişti. Bala, 2014’te dini görüşleri sebebiyle zorla bir psikiyatri merkezine yatırılmış ve burada 18 gün kalmıştı. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.